Stomatologie: Dinţii stricaţi îţi „mănâncă” sănătatea. Află cum!

.

Te-ai fi gândit că, neglijându-ți dantura, te îmbolnăvești singură? Iar afecțiunile care apar în timp sunt dintre cele mai grave!
Pentru mulți, pierderea dinților e ceva normal, odată cu înaintarea în vârstă. Poate doar aspectul inestetic să fie mai deranjant. Dar pentru atâta lucru nu merită drumul la stomatolog. Glumesc, firește, dar amar. Căci sănătatea organismului depinde de cea a danturii.

► De la inimă la creier…

Unele dintre voi știu deja, însă altele pot zâmbi ironic la auzul faptului că dantura stricată îmbolnăvește inima și că menținerea unei stări de sănătate orale optime previne apariția afecțiunilor cardiovasculare, digestive și chiar a nașterilor premature. Or, îngrijirea necorespunzătoare, periajul rar sau incorect al dinților sunt cauze ale unor boli aparent independente de sănătatea dentară. De aceea, specialiștii ne sfătuiesc să dăm importanță durerilor, inflamațiilor gingivale sau modificărilor mucoasei bucale, pentru că acestea pot fi punctul de plecare pentru îmbolnăvire. O banală rănire a gingiei bolnave sau incorect îngrijite permite bacteriilor din gură să ajungă în sânge. De aici până la posibilitatea infectării mucoasei interioare a inimii, așa-numita endocardită, nu mai e decât un pas, mai ales dacă ai un sistem imunitar nu prea în formă.

► Ferește-te de asemenea boli!

Detartrajul și periajul profesionale, de două ori pe an, reduc riscul bolilor gingivale și, implicit, al celor cardiovasculare. După cum au arătat studii recente, bolile inimii, arterele înfundate și accidentele vasculare cerebrale pot avea legătură cu parodontita, o formă severă de inflamare a gingiilor. Vizitele periodice la cabinetul stomatologic previn asemenea riscuri, iar chiuretajul subgingival e o metodă de tratament. Problemele digestive și tulburările de alimentație sunt frecvente la persoanele cărora lipsa dinților sau inflamarea gingiilor le împiedică mestecarea corespunzătoare a alimentelor. Cercetătorii spun că pierderea dinților înaintea vârstei de 35 de ani este un factor de risc pentru apariția demenței Alzheimer. Ba chiar și greutatea prea mică a bebelușilor la naștere sau venirea lor prematură pe lume pot avea legătură cu gingiile netratate. Pe de altă parte, unele afecțiuni deja existente în organism duc la stricarea danturii și la inflamarea gingiilor. Așa se întâmplă în cazul diabetului, care crește riscul de infecție și de boală parodontală. Osteoporoza reduce densitatea oaselor maxilare, iar Sindromul Sjogren distruge glandele salivare.

DISCUTĂ CU STOMATOLOGUL

„România se află între primele 3 țări din Europa în cazul mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare. Alături de acestea, diabetul, surzirea și chiar temuta boală Alzheimer pot avea ca punct de pornire îngrijirea deficitară a cavității bucale sau scăparea de sub control a bacteriilor din mucoasa bucală. De aceea, atunci când mergem la un medic stomatolog, este bine să nu omitem detalii despre condiția de sănătate generală.”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton