Stomatologie: Aparatul dentar, o soluţie pentru dantura ta

.

Studii recente arată că peste jumătate dintre copii au probleme de estetică dentară. Aparatul dentar nu mai este deci un moft, ci o necesitate, indiferent de vârstă. Totuși, este foarte important momentul primei utilizări.
Până mai ieri, era un „accesoriu” nelipsit din imaginea adolescentului „tocilar” și antipatic. Astăzi, aparatul dentar este „cool” și în tendințe la orice vârstă. Căci, grație tehnologiei avansate, se adaptează perfect oricărei fizionomii și se poate asorta la orice tip de ținută. Prin urmare, oricine poate obține un zâmbet impecabil, chiar și cei trecuți de prima tinerețe. Dar ce ne facem cu cei mici, principalii beneficiari ai aparatului dentar? Când e indicat să-i ducem la ortodont pentru a le corecta defectele de natură stomatologică?

Mai bine să previi

Există idei preconcepute cum că dinții de lapte nu au nevoie de tratamente speciale, fiindcă oricum cad și se schimbă. Greșit! Dinții strâmbi, distanţați ori înghesuiți, nu sunt doar probleme de estetică dentară, ci adevărate pericole pentru sănătate. Defectele dinților duc la apariția afecțiunilor gastrice, din cauza imposibilității de a mesteca alimentele corect, la probleme de vorbire și la apariția cariilor. Prin urmare, vizita la specialistul ortodont este neapărat necesară încă de la primele semne ale unei danturi imperfecte, chiar dacă aceasta este formată din dinți de lapte. Așteptând apariția dinților definitivi, sporim riscul dezvoltării unor anomalii la nivelul danturii, probleme severe, mult mai greu de tratat. Chiar dacă dantura copilului nu pare a avea probleme, sunt aspecte ce pot fi identificate doar de către medicul ortodont. Totuși, deși se recomandă vizita la stomatolog foarte devreme, purtarea unui aparat dentar se impune abia de la 7 ani. Cel puțin așa consideră specialiștii de la singura clinică stomatologică din România dedicată exclusiv copiilor, DentEstet4Kids.

După cei 7 ani de-acasă

7 ani este vârsta ideală nu numai pentru a merge la școală, ci și pentru aplicarea primului aparat, dinții strâmbi putând fi îndreptați mult mai ușor, rapid și mai ieftin, înaintea instalării danturii definitive. Până la această vârstă, primele măsele definitive vor fi apărut deja, acestea fiind cele care definitivează mușcătura. Acum, ortodontul poate evalua eventuala mușcătură completă greșită și metodele de corecție. Iar purtarea unui aparat dentar la vârsta optimă reduce timpul și costurile tratamentelor ulterioare. În plus, controlează dezvoltarea corectă a maxilarului, elimină defectele de vorbire și eventualele obiceiuri proaste, precum suptul degetului, creează spații pentru dinții care urmează să erupă.

Fix, mobil sau invizibil?

Aparatele dentare sunt de două tipuri: mobile și fixe. Cele din prima categorie le sunt dedicate în special copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani, dat fiind că acest model de aparat acționează sub controlul medicului asupra dinților, repoziționându-i corect. Abia după 11 ani se recomandă aparatele dentare fixe cu bracket-uri, fie metalice sau ceramice, fie invizibile, linguale. „Bracket-urile sunt mici piese care se lipesc pe dinți și permit fixarea unor arcuri cu ajutorul cărora se așază dinții în poziția corectă. Bracket-urile metalice clasice, din oțel inoxidabil, au fost înlocuite de cele ceramice și, cele mai moderne, din safir. Acum, există și varianta invizibilă a aparatului, prin aplicarea bracket-urilor pe suprafața internă a dinților, către limbă. Dar acest tip de aparat poate fi utilizat doar de adolescenți și adulți”, spune dr. Anca Pătru, general manager Glamour Dent.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton