Stil de viaţă: 10 schimbări prin care previi cancerul la sân

.

Orice femeie poate face cancer la sân, dar riscurile sunt mai mici dacă adopţi un stil de viaţă sănătos. Iată ce trebuie să includă el.

1. O greutate normală

Femeile supraponderale sau obeze prezintă un risc mai mare de cancer la sân, atât înainte, cât şi după menopauză.

2. Un consum minim de alcool

Cu cât bei mai mult alcool, cu atât creşte riscul. Chiar şi berea, vinul sau alte băuturi slab alcoolizate contează. Ideal ar fi să nu bei deloc alcool, dar încearcă măcar să te rezumi la un pahar de bere au vin pe zi.

3. Un consum mare de fructe şi legume

Ai nevoie de cât mai multe porţii pe zi de legume şi fructe crude. Cele mai utile în prevenirea cancerului sunt legumele crucifere –  varză, broccoli, conopidă – şi legumele cu frunze verzi – spanac, salată verde, etc. Dintre fructe, alege citricele şi fructele de pădure.

4. Un consum mare de grăsimi bune

Renunţă pe cât posibil la acizii graşi omega 6 – ulei şi seminţe de floarea soarelui şi porumb – şi alege produsele bogate în omega 3 – peşte, ulei de măsline, nuci, alune, migdale. De asemenea, trebuie să eviţi grăsimile saturate din carne şi lactate, ca şi grăsimile ultraprocesate din alimentele cumpărate.

5. Carbohidraţii potriviţi în dietă

Chiar dacă nu poţi renunţa complet la paste, pâine şi dulciuri, măcar ai grijă să mănânci din cele integrale. Pe cât posibil alege leguminoase şi pseudocereale precum fasole, mazăre, quinoa, în locul orezului sau al altor cereale consumate frecvent.

6. Cât mai multă mişcare

Ideal ar fi să faci sport minim 30 de minute pe zi. Dar sportul are efecte pozitive şi dacă îl practici de câteva ori pe săptămână. Important e să se întâmple în mod regulat petnru tot restul vieţii tale. Beneficiile nu se reduc la prevenirea cancerului. Cine face sport arată şi se simte mai bine în fiecare zi.

7. Odihnă multă şi stres puţin

Studiile au arătat că femeile care lucrează în tura de noapte au un risc mai mare de cancer la sân. Din păcate, nu putem controla mereu programul de serviciu, dar putem avea grijă să ne odihnim cât mai mult – cel puţin şapte ore de somn pe noapte – şi să evităm stresul.

8. Vitamine zilnic

Dacă nu iei un supliment cu multivitamine şi multiminerale, ai grijă să iei zilnic măcar vitamina C, vitamina E, seleniu şi ulei de peşte. Acestea protejează cel mai bine împotriva cancerului la sân.

9. Fără estrogeni şi xeno estrogeni

Estrogenii, administraţi în general pentru a limita efectele menopauzei măresc riscul de cancer la sân. Deci nu lua medicamente cu hormoni decât dacă este neapărat necesar. De asemenea, caută să evişi, xenoestrogenii, acele substanţe chimice care odată pătrunse în organism imită efectele hormonilor estrogeni. E vorba de pesticide, ierbicide care se găsesc în fructe şi legume, conservanţi care se găsesc în cosmetice, etc.

10. O atitudine optimistă

Relaţiile apropiate cu cei din jur, o viaţă socială activă, hobby-uri şi în general o viaţă liniştită şi fericită are un impact foarte mare în prevenirea cancerului la sân şi a altor tipuri de cancer.
Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton