Urina unei perosane sănătoase este de un galben deschis, dar culoarea se poate schimba sub influenţa anumitor factori. Vezi ce înseamnă aceste schimbări!
Urina unei perosane sănătoase poate varia ca şi culoare de la galben deschis, aproape incoloră, până la galben închis, în funcţie de cantitatea de lichide băute şi alimentele consumate.
Urina de un galben închis indică de obicei o uşoară deshidratare. Bea câteva pahare de apă şi ar trebui să revină la culoarea normală.
Urina roşie sau roz poate să apară dinc auza anumitor alimente sau medicamente. Însă culoarea se poate datora şi sângelui, caz în care ai nevoie de un control medical. Sângele în urină este semn de infecţie urinară, litiază renală sau chiar cancer renal în cazuri mai rare.
Urina „tulbure” indică de obicei o infecţie urinară sau litiază renală – „pietre la rinichi”.
Urina cu spumă nu este în general motiv de îngrijorare. Apare atunci când consumi multe proteine.
Urina portocalie poate să apară din cauza anumitor alimente sau medicamente ce conţin coloranţi, dar poate fi şi semn de icter, simptom caracteristic bolilor de ficat. Îna cest caz ar trebui să observi şi o îngălbenire a pielii şi ochilor.
Urina verde sau albastră este posibilă atunci când concumi alimente sau medicamente în aceste culori. Cel mai cunoscut caz este sparanghelul care colorează urina în verde şi îi dă un miros ciudat.
Foto: Thinkstock