Ce spune culoarea ochilor despre sănătatea ta

.

Știi deja că ochii sunt oglinda sufletului, dar cercetătorii le-au atribuit un rol mult mai important: oferă informații prețioase despre sănătatea ta. Mai multe studii recente au stabilit o legătură clară între culoarea ochilor și capacitatea de a tolera durerea sau rezistența la alcool.
Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au constatat că femeile cu ochii deschiși la culoare suportă mai bine durerea din timpul sarcinii, comparativ cu cele cu ochi înshiși la culoare. Oamenii cu ochi albaștri consumă și mai mult alcool, în timp ce persoanele cu ochi căprui beau mai puțin, pentru că se îmbată mai repede.
Aceste reacții sunt generate de gene. Dacă până acum se creda că există o singură mutație genetică care determină culoarea ochilor, ultimele cercetări au arătat că nuanța ochilor are la bază 12-13 variații în genele umane, care au legătură cu alte procese din organism.
Un alt studiu publicat în revista Abilități Perceptuale și Motorii a arătat că melanina, pigmentul care dă ochilor o culoare închisă, nu este responsabilă numai de o rezistență scăzută la alcool, ci și de o viteză mai mare de reacție a creierului. Datorită acestei caracteristici, oamenii cu ochi căprui au înclinație spre sporturi precum baseball sau tenis.

Femeile cu ochi albaștri se comportă mai bine după naștere

Cercetări asemănătoare, desfășurate de specialiștii de la Universitatea din Louisville, au scos la iveală faptul că oamenii cu ochi albaștri sunt mai buni în activitățile care necesită planificare, precum învățarea unor lucruri noi sau golf.
Dacă ai ochii albaștri, ai șanse mai mici să suferi de anxietate sau depresie după naștere și vei avea mai puține gânduri negative după acest moment.
Ochii deschiși la culoarea filtrează mai puțină lumină, așa că văd mai bine când este înnorat. Mai departe, sensibilitatea crescută la lumină le face pe aceste persoane să fie predispuse la îmbolnăvirea retinei și chiar pierderea vederii.

Culoarea ochilor arată riscul de a face diabet

Diabetul de tip 1 a fost asociat cu ochii deschiși de cercetătorii italieni, care au efectuat un studiu în 2011 și au constatat că printre bolnavii de diabet din Lazio și Sardinia, 21% aveau ochii albaștri, deși doar 9% din populație avea această culoare a ochilor.
Persoanele cu ochi albaștri sunt predispuse și la apariția unor probleme de auz, după ce un studiu efectuat de Spitalul Național de Neurologie din Londra a constatat că melanina protejează nervii din creier de daunele provocate de zgomot.

Ce spune culoarea ochilor despre personalitatea ta

Cercetările au stabilit o legătură și între culoarea ochilor și personalitate. În 1977, un studiu publicat în revista Psihologie Socială constata că oamenii cu ochi albaștri nu se confesează când vorbesc cu un specialist, iar aceste concluzii au fost susținute și de analize ulterioare.
În 2006, psihologii germani au declarat că minorii cu ochi albaștri sunt mai inhibați decât cei cu ochi căprui, dar acordă o atenție mai mare lucrurilor noi.
În 2010, cercetătorii cehi au făcut o descoperire care te-ar putea scuti de multe probleme: bărbații cu ochi căprui sunt mai dominanți decât cei cu ochi albaștri, care sunt mai copilăroși.
 

    
Vedete din Romania Vedete internationale