Somnul influenţează capacitatea de memorare

.

Dacă luăm în considerare cel mai recent studiu în domeniu, toate clădirile de birouri ar trebui dotate cu cel puţin un dormitor. Somnul de după amiază te ajută să dai un randament…
… mai bun în activităţile intelectuale. 

Creierul tău începe să acumuleze mai multe cunoştinţe dacă dormi chiar şi numai o oră pe timpul zilei, a arătat o cercetare americană.

Cei 39 de subiecţi, studenţi cu toţii, au fost puşi să înveţe o zi întreagă, numai că jumătate din ei trăgeau şi câte un pui de somn după prânz. La şedinţa de învăţat care începea seara, la ora şase, aceştia s-au descurcat mult mai bine decât cei care nu au dormit după amiază.

Cercetătorii spun că somnul şterge memoria pe termen scurt, făcând loc pentru noi informaţii.

„Este ca şi cum ai avea căsuţa de e-mail plină şi dacă nu dormi, ea nu se goleşte, aşa încât nu poţi primi noi mesaje”, explică cercetătorii. Până când apuci să tragi un pui de somn, informaţiile noi pur şi simplu nu mai au loc în creierul tău.

Acelaşi studiu a mai arătat că studenţii care „îngraşă porcul în ajun” şi încearcă să înveţe toată materia în noaptea dinaintea examenului îşi reduc capacitatea de memorare cu 40%. Cu cât amâni mai mult momentul somnului, cu atât mintea îţi devine mai „înceţoşată”.

Chiar dacă pare deplasat să dormi în fiecare zi, la prânz, Daily Mail arată că unii dintre cei mai influenţi oameni ai lumii aveau acest obicei.

Margaret Thatcher, singura femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii, spunea că noaptea doarme doar patru ore, însă trage câte un pui de somn în fiecare după-amiză. Şi Bill Clinton este cunoscut pentru faptul că doarme câte 30 de minute după prânz.

Fani ai somnului de după amiază erau şi John F. Kennedy, Ronald Reagan, Winston Churchil şi Albert Einstein.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale