Soluţii naturiste pentru o digestie fără probleme

.

Dacă te îngrozeşte ideea de indigestie, balonare şi dureri de burtă,noi te ajutăm să eviţi toate aceste neplăceri.
Ceaiurile de plante sunt o metodă la îndemână, prin care pot fi combătute efectele unei mese prea îmbelşugate.

Angelica este foarte eficientă în cazul unei indigestii însoţite de balonare şi de gaze intestinale. Pentru infuzie se folosesc 30 g de angelică mărunţită şi 500 ml de apă fiartă. Amestecul se lasă la infuzat circa 10 minute. Se iau câte 2 linguri de infuzie înainte de masă. Eficient este şi să mesteci frunze sau rădăcină de angelică crudă.

Feniculul este recomandat mai ales în cazurile de digestie leneşă sau de aerofagie (acumularea aerului în stomac odată cu alimentele). De asemenea, el are proprietatea de a stimula secreţia de bilă şi de a calma spasmele digestive. Se face o infuzie din jumătate de linguriţă de seminţe la 200 ml de apă clocotită şi se bea în
trei reprize, după mesele principale. Se poate administra şi sub formă de capsule.

Verbina este un antispasmodic puternic şi conţine o serie de substanţe digestive şi sedative care calmează durerile gastrice. Infuzia de verbină se face dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă şi se bea după masă.

Menta este un remediu eficient în tratarea unei palete largi de afecţiuni digestive: dureri gastrice, digestie dificilă, enterite, enterocolite, colici abdominale. Este recomandată sub formă de infuzie, capsule şi uleiuri esenţiale. Infuzia se face dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă fiartă.

Anghinarea este unul dintre remediile cele mai eficiente atunci când problemele digestive sunt consecinţa unor dereglări hepatice. Inulina, un polizaharid conţinut de anghinare, dinamizează tranzitul şi stimulează activitatea ficatului şi a bilei. Se face o infuzie de 10 g de frunze la 1 litru de apă şi se bea înainte de masă. Cei care nu pot suporta gustul amar al băuturii pot beneficia de calităţile anghinarei luând capsule sau comprimate.

Muşeţelul are efect relaxant asupra muşchilor abdominali, este antiinflamator şi stimulează tranzitul alimentelor prin intestine. El este indicat în special în cazurile de disconfort generat de încordare sau de o digestie leneşă. Se recomandă 2-3 căni de ceai de muşeţel pe zi.

Pătrunjelul crud ameliorează durerea provocată de indigestie sau de gaze intestinale. Ceaiul din seminţe de pătrunjel rela-xează muşchii intestinali şi calmează crampele abdominale.

Soluţii pentru a reduce aerofagia

Acumularea aerului în stomac odată cu alimentele este adesea o cauză a balonării. Foarte eficient în această situaţie este decoctul obţinut din următorul amestec: 40 g de rozmarin, 50 g de angelică, 40 g de seminţe de fenicul şi 40 g de fumariţă. Decoctul obţinut dintr-o lingură de amestec la 200 ml de apă se administrează cu 10 minute înainte de masă sau o oră mai târziu.

Reţetă pentru calmarea durerilor digestive

Se amestecă 20 g de portocală chinezească (cunoscută şi sub numele de Bitter Orange), 15 g de verbină, 15 g de seminţe de fenicul, 15 g de mentă sălbatică şi 10 g de tei. Se face infuzie din 2 linguri de amestec de plante la 200 ml de apă. Infuzia obţinută se bea după masa de seară.

Câteva reguli simple ca să previi balonarea

Alimentele care vin în contact cu flora intestinală fermentează, pro-
vocând în unele cazuri balonare. Pentru că au colonul mai lung de-
cât cel al bărbaţilor, femeile sunt mult mai predispuse la astfel de probleme. Indiferent de cauza acumu-
lării de gaze, balonarea poate fi evitată respectând câteva reguli.
1. Înlocuieşte mesele copioase cu mai multe gustări.
2. Mestecă bine mâncarea înainte de a o înghiţi, pentru că saliva conţine enzime care ajută la digestie.
3. Evită excesul de alimente grase, fructe şi legume crude, pentru că ele favorizează creşterea volumului de gaze intestinale.
4. Evită băuturile carbogazoase.
5. Nu combina alimentele care conţin amidon cu cele bogate în proteine.
6. Nu mânca prea sărat. Sarea reţine apa în organism şi produce balonare.
7. Mănâncă iaurt de câte ori ai ocazia, pentru că în compoziţia sa se găseşte Lactobacillus acidophilus, o bacterie cu efecte benefice asupra digestiei. Dacă eşti alergică la  produsele pe bază de lapte, ia suplimente cu acidophilus, disponibile în magazinele cu produse naturiste.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton