Software-ul prin care părinții pot monitoriza problemele de sănătate ale nou-născuților de acasă

.

Monitorizarea problemelor de sănătate ale nou-născuților vor putea fi monitorizate mai ușor cu ajutorul unui software.

Este vorba despre un software dezvoltat de cercetătorii de la o universitate de top din Australia. Aceștia din urmă au dezvoltat un program digital care poate depista problemele grave de sănătate ale nou-născuților vulnerabili. Acesta poate fi folosit atât de doctorii din spitale, cât și de părinții copiilor, de acasă. Programul se utilizează împreună cu stetoscoape digitale, cu scopul unei investigații avansate a inimii și plămânilor.

„Software-ul elimină în totalitate zgomotul ambiental din înregistrările toracice, astfel încât sunetele inimii şi plămânilor sunt separate şi foarte clare”, a spus Faezah Marzbanrad de la Departamentul de Inginerie Electrică şi Sisteme Informatice al Universității Monash, potrivit Digi24.

Atunci când este utilizat de părinți acasă, programul oferă automat părinților un scor al calității sunetului înregistratat la nivelul pieptului. „Stetoscopul digital se poate pune pe pieptul unui nou-născut pentru colectarea sunetului”, a spus Marzbanrad. El a mai precizat că „este nevoie de o plasare foarte precisă pe spate sau pe piept pentru a obţine sunetul de care are nevoie un medic, iar în acest sens software-ul va oferi îndrumări către locul potrivit”.

Citește și: Când ar trebui să îți duci copilul la logoped – care sunt semnele

Citește și: Cum pot fi protejați de COVID-19 acei copii care nu pot fi vaccinați

Citește și: Sfaturi pentru a te descurca cu un copil încăpățânat

Citește și: Avertismentul medicului Mihai Craiu: copiii care trec prin COVID-19 pot rămâne cu sechele, de la oboseală la probleme cardiace

Programul este deosebit de util, mai ales pentru țările mai puțin dezvoltate, sau în zonele care nu dispun de resurse sanitare adecvate. Oamenii de știință din spatele invenției au spus că aceasta poate fi folosită atât în spitale, cât și acasă. Ei au testat, în colaborare cu Spitalul de Pediatrie Monash, software-ul, ascultând sunetele din piepturile a 119 nou-născuți prematuri și bebeluși născuți la termen.

„Sunetele toracice la nou-născuţi sunt foarte greu de evaluat şi de interpretat în special la bebeluşii prematuri şi/sau bolnavi”, a spus Atul Malhotra, medic neonatolog şi şeful clinicii de neurodezvoltare pediatrică din cadrul spitalului. „Ne bazăm foarte mult pe radiografiile toracice şi pe monitorizarea invazivă a gazelor din sânge. Acest software ne oferă o rezoluţie mult mai bună pentru a interpreta, evalua şi monitoriza afecţiunile la nou-născuţi”.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare februarie 1, 2022 3:28 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale