Potasiul diminuează efectele nocive ale sodiului, aşa încât ai grijă să le consumi în cantităţi egale. Află în ce produse se găsesc şi cum să le combini
Cele două minerale sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului nostru.
La ce foloseşte?
Sodiul şi potasiul asigură energia celulelor şi permit influxului nervos să se propage. Ajută muşchii să se contracte şi corectează ritmul cardiac. Excesul de sodiu poate produce palpitaţii cardiace. În schimb, „o porţie” de potasiu pe măsură, te protejează de hipertensiunea arterială.
Sodiul
Îl găsim în produsele preparate: pizza, supă, sosuri, biscuiţi, pâine, brânzeturi sau mezeluri. Nutriţioniştii te sfătuiesc să nu depăşeşti 8g de sare pe zi. ► cornul cu ciocolată de 80 g – 490 mg ► un bol cu fulgi de porumb de 50 g – 500 mg ► o felie de şuncă din carne albă de 50 g – 455 mg
Potasiul
Îl găsim în fructe şi legume, ciuperci, spanac, în cacao sau în cerealele integrale. Fructele şi legumele uscate au de două sau trei ori mai mult potasiu decât cele proaspete. ► 100 g de castane – 600 mg ► 40 g de caise – 608 mg ► o banană de 100 g – 385 mg
► 1 felie de şuncă şi 2 murături â 438 mg sodiu şi 450 mg potasiu ► 2 felii de salam şi 2 cartofi â 720 mg sodiu şi 740 mg potasiu ► 120 g de brânză nesărată, 50 g de salată verde şi 1 smochină â 225 mg sodiu şi 230 mg potasiu ► 1 baghetă şi 2 căni de ciocolată â 260 mg sodiu şi 70 mg potasiu