Slow food, un stil de viaţă simplu

.

Reîntoarcerea la plăcerile simple ale vieţii oferite de natura ce ne înconjoară, aşa ar suna pe scurt explicarea conceptului de slow food. Acest concept a apărut în 1986 în Italia…
… şi s-a transformat   într-o mişcare care capătă din ce în ce mai mulţi adepţi în toate colţurile lumii, tocmai datorită avantajelor pe care le impune şi le promovează.
Mişcarea slow food protestează în primul rând împotriva mâncării de tip fast food şi a alimentaţiei iraţionale şi nesănătoase pe care societatea secolului XXI a adoptat-o. De asemenea, susţinătorii mişcării încearcă să atragă atenţia asupra produselor modificate genetic şi a agricultorilor care recurg la astfel de practici. Întoarcerea la gustul simplu al hranei oferite de natură combinată cu obiceiuri sănătoase de a mânca şi a aprecia bucuriile simple ale vieţii sunt principalele caracteristici prin care mişcarea slow food îşi face cunoscute valorile şi se deosebeşte de orice alt tip de alimentaţie eco pe care unii dintre noi încercam  deja să ni-l impunem.
Adepţii acestui curent sunt de părere că este nevoie de ceva mai mult decât nişte tendinţe date de societate sau de mass media, pentru ca un anumit stil de alimentaţie să fie cunoscut şi urmat. De aceea mişcarea îşi propune să faciliteze legătura dintre oameni cu producatorii de elită, să susţină agricultura tradiţională, biodiversitatea şi nu în ultimul rând  încurajează evenimentele, iniţiativele şi întâlnirile care au ca scop popularizarea acestui tip de alimentaţie în rândul oamenilor.

Mişcarea îşi doreşte să aibă în primul rând un rol educativ plecând de la un comportament alimentar mult mai raţional, bazat pe gusturile simple ale produselor naturale şi terminând cu schimbarea radicală a stilului de viaţa şi a modului în care percepem şi apreciem ceea ce ne înconjoară.

Cum trecem la slow food?

Detaliile sunt foarte importante atunci când dorim să adoptăm acest tip de comportament. În primul rând trebuie să  acordăm o atenţie deosebită chiar şi momentului în care aranjăm masa: un decor reconfortant, farfuriile care ne plac şi  muzica preferata ar fi inceputul. După care, la fel de importantă este compania alături de care luăm masa: familia, prietenii, în general oamenii pe care ne face plăcere să îi avem lânga noi. Una dintre regulile ce nu trebuie încălcate nici când vorbim de slow food este savurarea în tihnă a mâncării pentru a simţi cât mai bine fiecare gust şi aromă. Toate aceste obiceiuri formate trebuie combinate bineîntels cu măncare naturală, obţinută prin mijloace tradiţionale.

Adoptând acest tip de alimentaţie cu siguranţă efectele vor fi vizibile: un mod de viaţă mai sănătos, menţinerea siluetei sau modelarea acesteia în cazul în care existau probleme de acest tip până atunci, un metabolism sănătos, un organism tonifiat  şi nu în ultimul rând apropierea de natură.

Foto: Northfoto

    
Vedete din Romania Vedete internationale