Să slăbeşti dormind pare un vis devenit realitate. De fapt este dovedit ştiinţific că un somn suficient de odihnitor ajută foarte mult la slăbire.
Nu dormim suficient
Din cauza traiului modern care include multă muncă, dar şi multă distracţie, puţini sunt cei care dorm suficient. Până de curând, nu s-au ştiut foarte multe despre efectele lipsei de somn. Dar cercetările au demonstrat că oboseala permanentă are efecte grave asupra sănătăţii noastre: anxietate, depresii, libido scăzut şi o stare generală proastă. Chiar şi în vreme de criză economică, un somn bun îi face pe oameni mai fericiţi decât un venit mai mare.
Ce legătură are somnul cu slăbirea?
Aceleaşi studii au arătat că lipsa de somn are efecte şi asupra echilibrului hormonal, iar asta afectează silueta. Mai precis, este vorba de doi hormoni: leptina, care e produsă de celule grase e responsabilă cu senzaţia de saţietate, iar grelina, produsă de sistemul digestiv, dă senzaţia de foame. Lipsa de somn scade nivelul leptinei şi măreşte nivelul grelinei. Iar fiindcă nivelul de energie e redus, corpul tău cere alimente bogate în calorii, cum sunt dulciurile. Aşa se face că după o noapte albă ai senzaţia că nu te saturi niciodată şi ţi-e poftă în special de dulciuri.
Lipsa somnului din viaţa omului modern ar putea fi una din explicaţiile „epidemiei” de obezitate care pune stăpânire pe ţările dezvoltate. Ea este responsabilă pentru faptul că te îngraşi sau nu poţi să slăbeşti, în ciuda regimului şi efortului fizic.
Dacă dorm mult de ce nu slăbesc?
Pentru că nu contează doar cantitatea, ci şi calitatea somnului. Degeaba dormi nouă ore pe noapte dacă te trezeşti de nenumărate ori. De multe ori, cei care dorm prost nici măcar nu-şi dau seama de asta şi se întreabă de ce se trezesc obosiţi în fecare dimineaţă. Un posibil vinovat este sindromul de apnee în somn – fenomen care presupune oprirea respiraţiei timp de câteva secunde, de ajuns ca să te trezeşti. Specialiştii în somnologie citaţi de WebMD spun că pacienţii obezi care se tratează pentru apneea în somn reuşesc să slăbească mai repede odată vindecaţi.
Află şi alte motive pentru care te simţi obosită, deşi ai impresia că dormi suficient!
Cum să dormi mai bine
Dacă nu suferi de apnee, ci de insomnie, efectul este cam acelaşi: lipsa unui somn odihnitor te împiedică să scapi de kilogramele în plus. Ca să dormi mai bine ai nevoie în primul rând de mai mult efort fizic. În timp ce oboseala psihică se lasă cu stres şi insomnii, oboseala fizică în urma sportului reduce hormonii de stres şi te relaxează.
Foto: Shutterstock