Cum să slăbeşti în funcţie de vârstă

.

Ai urmat multe diete, dar, atunci când le-ai întrerupt, kilogramele s-au depus la loc. Te-ai gândit însă că fiecărei vârste i se potriveşte un anumit regim alimentar?

Alege dieta în funcţie de anii pe care-i ai!

De la 20 la 30 de ani

Cauzele kilogramelor în plus

Ieşi des în oraş > Întâlnirile cu prietenii la o pizza, hamburgeri sau cartofi prăjiţi, petrecerile cu chipsuri şi bere, toate acestea te-au ajutat să acumulezi cu uşurinţă kilogramele de acum.

Nu găteşti > Eşti mai tot timpul ocupată şi nu ai timp suficient pentru a-ţi găti, aşa că preferi mâncarea semipreparată sau gustările reci.

Nu ai mulţi bani > Rezultatul: cumperi mai puţine fructe şi legume proaspete, pentru că îţi par prea scumpe şi preferi alimentele cu calorii ascunse.

Cum să-ţi păstrezi silueta

Controlează-ţi ieşirile în oraş > Dacă nu poţi renunţa la pizza, atunci încearcă să mănânci aşa ceva doar o dată pe săp-tămână. Limitează-ţi ieşirile în restaurante de tip fast food, mergi doar o dată la două săptămâni şi atunci comandă-ţi un hamburger cu salată şi un suc dietetic.

Mănâncă echilibrat zilnic > Sendvişurile ar trebui să le reduci la de două ori pe săptămână. Dacă mănânci la cantina facultăţii sau cea de la serviciu, alege-ţi un meniu complet care să conţină carne sau peşte, legume şi pâine integrală. Când ţi se face foame între mese este bine să ai la îndemână o gustare preparată de acasă  pentru a evita să-ţi cumperi alimente nesănătoase (covrigei, biscuiţi sau chipsuri). La cină renunţă la pâine şi mănâncă legume şi fructe.

Fii atentă la ceea ce cumperi > Preţul fructelor şi al legumelor ţi se pare exagerat? Optează pentru cele conservate sau pentru cele de sezon care sunt mai ieftine. În ceea ce priveşte mâncarea preparată sau semipreparată verifică-i cu atenţie conţinutul de grăsime.

Dieta recomandată

Mic-dejun > 1. Cereale cu lapte (40 g cereale integrale şi 150 ml lapte), un fruct sau o felie de pâine cu şuncă presată.
2. Un iaurt natural degresat, un fruct sau 200 ml suc natural de fructe.
Prânz > 1. 100 g carne de pui la grătar sau 120 g de peşte la grătar, 200 g legume fierte sau crude, 60 g de pâine, un iaurt natural, un fruct.
2. Un sendviş cu 80  g de pâine, 2 felii de jambon, 30 g brânză degresată, un fruct.
Gustare > 40 g pâine cu unt, 20 g ciocolată neagră sau 5 fursecuri.
Cină > 1. 150 g legume crude sau fierte condimentate cu  piper şi suc de lămâie, 30 g brânză degresată şi un fruct.
2. 150 g pui la grătar, 100 g salată de varză şi 50 g îngheţată.

De la 30 la 50 de ani

Cauzele kilogramelor în plus

Mesele copioase în familie > Cina şi mesele de weekend luate împreună cu partenerul şi familia îşi spun cuvântul. Atunci când pui în farfurie, ţine cont că  porţiile voastre nu trebuie să fie egale.  

Tentaţia dulciurilor copiilor > În loc să ţii regim după toate schimbările pe care le-a suferit corpul tău pe parcursul sarcinii, tu te delectezi cu dulciurile copiilor.

Ţii diete dezechilibrate > Ai încercat să slăbeşti cu diverse diete, care te-au privat de anumite alimente şi care te-au ajutat să te subţiezi la momentul respectiv, dar ţi-au dat metabolismul peste cap.

Cum să-ţi păstrezi silueta

Schimbă-ţi alimentaţia > Dacă soţul tău nu vrea să stea singur la masă, tu poţi opta pentru un meniu diferit bazat pe alimente sănătoase.  Renunţă la dulciuri > Nu mai gusta din dulciurile copiilor. Încearcă să le înlocuieşti cu un compot sau cu iaurt.  

Redu cantităţile > Mănâncă cu moderaţie. Atunci când serveşti la masă ai grijă ca porţia ta să fie mai mică decât cea a partenerului.  

Dieta recomandată

Mic-dejun > Un iaurt natural degresat sau 150 ml lapte semi-degresat, 60 g de pâine sau un croissant, 10 g de unt sau margarină, o lingură de marmeladă.
Prânz > 40 g de ton sau un ou sau 50 g şuncă presată; 150 g legume crude sau fierte, un iaurt natural degresat, un fruct sau o napolitană.
Cină > 250 ml supă de legume sau 100 g legume fierte  condimentate cu puţin piper, şi 2-3 picături de lămâie, 150 g peşte la grătar sau 130 g carne de pui la grătar, un fruct sau 100 g  îngheţată.

După 50 de ani

Cauzele kilogramelor în plus

Ţi se modifică organismul > Odată cu menopauza, în corpul tău intervin o mulţime de schimbări, aşa că vei reţine apă şi vei acumula grăsimi mult mai uşor.
Îţi creşte pofta de mâncare
Diminuarea estrogenilor îţi creşte apetitul, mai ales pofta de a mânca între mese.  
Grăsimile se depun mai repede > După 50 de ani organismul nu mai consumă multe calorii, iar grăsimea are tendinţa de a se acumula. Deşi mănânci la fel ca înainte, te îngraşi mult mai uşor.

Cum să-ţi păstrezi silueta

Reia sau sporeşte activitatea sportivă > Pentru a evita depunerea grăsimilor mergi mai mult pe jos şi fă cât mai multă treabă prin casă.
Calmează-ţi pofta de mâncare > Pentru a evita să mănânci mult între mese, cel mai bine este să-ţi pregăteşti o gustare după-amiaza, bazată pe pâine integrală, cereale, fructe sau iaurt degresat.  

Organizează-ţi micile capricii

Pentru a nu te simţi frustrată după o masă copioasă, controlează mai bine ceea ce mănânci. Poţi să guşti din când în când din alimentele aşa-zis „interzise”, fără a abuza de ele.

Dieta recomandată

Atenţie! Alimentele scrise cu albastru sunt permise doar o singură dată pe săptămână.
Mic-dejun > 50 ml lapte semi-degresat, 60 g pâine, 8 g de unt sau margarină şi 2 linguriţe de marmeladă, un fruct.
Prânz > 150 g legume fierte, 100 g carne de pui sau peşte la grătar, un iaurt natural degresat, un fruct.
Cină > O porţie de supă de legume sau 200 g legume crude sau fierte, 80 g peşte la grătar sau o felie de jambon, un iaurt natural, un fruct sau 100 g îngheţată.

    
Vedete din Romania Vedete internationale