O cină copioasă, un pahar în plus, prea multe căni de cafea într-o zi… ştii prea bine ce se întâmplă «după» şi cum te simţi când faci excese, nu-i aşa? Noi îţi dezvăluim o mulţime de trucuri cu ajutorul cărora vei depăşi cu succes sindromul «a dhttps://admin.unica.ro/typo3/clear.gifoua zi»
Alcool – acel pahar în plus
O petrecere în familie, o ieşire cu un grup de prieteni… La un „pahar de vorbă”, poate, ai adăugat şi unul în plus de alcool. Iar acum te simţi rău, ţi-e greaţă, te doare capul. Acţiune imediată. Dacă trebuie să te întorci acasă cu maşina, dă cheile unei prieten sau rude care nu a băut sau cheamă un taxi. Ţine cont că ai nevoie de câteva ore bune pentru a avea reflexe din nou. Cât de repede poţi. Pentru a combate efectele deshidratante ale alcoolului şi pentru a-i reduce nivelul din sânge, e important să bei multă apă la temperatura camerei. Băuturile prea calde – sau, din contră, prea reci – ţi-ar putea deranja stomacul. Bine de ştiut! Bea o cafea foarte concentrată: are un efect vasodilatator, favorizează topirea acizilor graşi şi, prin urmare, şi a alcoolului. Da- carbohidraţilor, Nu- pastilelor. O porţie de paste, de orez sau chiar un colţ de pâine îţi pot calma stomacul. Te doare capul? Pentru a nu irita stomacul, evită medicamentele contraindicate în cazul consumului de alcool.
Mâncare – totul era aşa bun…
Nici nu ţi-ai dat seama cum ai putut să mănânci atât… Dar acum stomacul te arde îngrozitor. Acţiune imediată. Pentru a scăpa de senzaţiile neplăcute, trebuie să aştepţi ca stomacul să se golească complet. Unicul remediu e să laşi natura să-şi urmeze cursul firesc. Cât de repede poţi. Bea un ceai care să faciliteze digestia: anason, ienupăr, seminţe de coriandru sau frunze de mesteacăn. Evită băuturile carbogazoase, guma de mestecat şi ţigările – măresc aciditatea şi lungesc timpul de golire a stomacului. Bine de ştiut! Dacă ai mâncat mai mult decât îţi permite stomacul, sucurile gastrice au tendinţa de a urca spre esofag. Prin urmare, întinderea pe canapea nu va face decât să înrăutăţească situaţia. Medicamente şi mişcare. Pentru a te simţi mai bine, poţi recurge şi la medicamente împotriva acidităţii, pe bază de magneziu, care favorizează mobilitatea gastrică şi intenstinală, ajutându te să scapi mai repede de efectele mesei copioase.
Computer – videodependenţă
Serviciu, informare şi, de ce nu, jocuri pe calculator sau corespondenţă cu prietenii. Ai stat prea multe ore în faţa calculatorului, iar acum ochii tăi sunt roşii-roşii. Acţiune imediată. Dacă vederea ţi-a obosit, ai nevoie de cel puţin o oră de repaus înainte de a te aşeza din nou în faţa monitorului. Cât de repede poţi. Ai impresia că ochii tăi nu mai sunt umezi? Foloseşte lacrimile artificiale pe care le găseşti în farmacii sau în cabinetele de optică medicală. De obicei, trebuie aplicate de trei-patru ori pe zi. Bine de ştiut! Din când în când, dezlipeşte-ţi ochii de monitor şi uită-te pe geam. Trecerea de la privirea unui lucru prea apropiat la unul îndepărtat reduce oboseala ochilor, contribuind la relaxarea muşchilor. Nu, leacurilor băbeşti! Aplicarea pe ochi a tampoanelor de vată înmuiate în ceai de muşeţel poate provoca umflarea pleoapelor. Un sfat în plus: când suferi de miopie, dacă lucrezi în faţa calculatorului, foloseşte ochelari pentru a obosi mai puţin vederea.
Cafea – prima o atrage pe a doua
Ai băut prea multe ceşti de cafea, să zicem mai mult de cinci, iar acum te simţi foarte nervoasă, agitată şi ai prea multă energie.
Acţiune imediată. Efectele stimulatoare ale cofeinei durează între patru şi şase ore. Nu există nici un antidot imediat, dar, ori-cum, ai putea să micşorezi necazurile: încearcă să te relaxezi cu ajutorul unei băi călduţe sau a unei plimbări în aer liber.
Cât de repede poţi. Redu numărul de căni de cafea băute în fiecare zi, dar nu de tot, dintr-o dată. În caz contrar, vei risca să „faci cunoştinţă” cu o adevărată criză de abstinenţă (aminteşte-ţi că şi cafeaua e considerată un fel de drog), care se manifestă prin dureri de cap, greaţă şi irascibilitate.
Bine de ştiut! Lichidele şi fibrele reduc efectul cafeinei, care va fi absorbită mult mai lent de organism şi contracarează aciditatea stomacului. Prin urmare, încearcă să nu bei cafea pe stomacul gol – sau, cel puţin, după ce ai savurat o ceaşcă din lichidul magic, bea un pahar cu apă.
Ascultă muzică relaxantă. Pune-ţi cd-ul tău preferat şi lasă-te purtată de senzaţiile plăcute pe care ţi le provoacă muzica – aceasta are un efect calmant asupra sistemului nervos. Mai mult decât atât, conform unor specialişti, terapia prin muzică şi unele vibraţii îţi pot induce o stare de bine.
Sală – prea multă mişcare «din prima»
După luni întregi de sedentarism şi inactivitate, ai decis că e timpul să mai faci şi tu ceva mişcare. Mai mult, chiar vrei să recuperezi timpul pierdut. Stepper, bicicletă, greutăţi… Iar a doua zi abia mai reuşeşti să te dai jos din pat sau să cobori scările blocului.
Acţiune imediată. Bea multă apă – consumul lichidelor te va ajuta să măreşti fluxul de sânge care, astfel, va ajunge la muşchii tăi, cu efect imediat, regenerant.
Cât de repede poţi. Fă o lungă plimbare. Acest tip de activitate va ajuta muşchii să revină, gradual, într-o stare de odihnă. şi vei reduce şi riscul crampelor sau contracţiilor musculare.
Bine de ştiut! Dacă ai în spate o lungă perioadă în care nu ai mai făcut mişcare şi te supui unui efort deosebit peste noapte, e inevitabil ca muşchii tăi să nu „plângă”: este exact ca şi cum le-ar curge lacrimi (producţia de acid lactic) şi va trebui să-i răsfeţi.
Un masaj e binevenit. Un masaj delicat poate face durerea să dispară în timp record. Contribuie la eliminarea acidului lactic acumulat în muşchi şi la îndepărtarea tensiunilor. Avertizează totuşi persoana care-ţi va face masajul că ai exagerat cu exerciţiile, pentru a nu masa ţesuturile mult prea tare.
Petrecere – muzică la maximum
Nuntă, Revelion, o aniversare serbată ca la carte. Nimic ieşit din comun, însă de data aceasta muzica ţi-a spart urechile. La propriu, pentru că ai impresia că nu mai auzi bine. şi mai că ţipi la toată lumea din jur…
Acţiune imediată. Primul lucru, imediat după ce constaţi necazul şi îţi dai seama că urechile tale percep sunete prea puternice: îndepărtează-te de sursa de zgomot.
Cât de repede poţi. Unica terapie posibilă în măsură să te scape de necaz este liniştea şi relaxarea.
Soluţia ideală? Un pui de somn zdravăn.
Bine de ştiut! O supradoză de decibeli poate crea un soi de surditate temporară, care provoacă o senzaţie neplăcută de zumzete, fluierături sau ţiuituri în urechi.
Înoată! Dacă nu ai chef să dormi, pentru a te relaxa, fă câteva tururi de bazin, înot. Apa atenuează sunetele şi, în plus, vei putea face un pic de mişcare într-un spaţiu liniştit. Exact ce ai nevoie pentru te revigora.