Situația de la secțiile terapie intensivă din Iași este dramatică: trei pacienți așteaptă eliberarea unui pat, având nevoie urgentă oxigen.
Cei trei pacienți se află la Unitatea de Primire Urgențe, întrucât nu s-au mai găsit paturi la ATI. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, a explicat că la ora prânzului, trei pacienți infectați cu coronavirus se aflau internați pe ventilație non-invazivă, întrucât nu se mai găseau locuri la ATI. Ei au fost tratați sub supravegherea unui medic infecționist și a medicilor de urgență care erau de gardă.
„Mai sunt doi pacienți cu necesar de oxigen în flux mare”, a spus Cimpoeșu, conform Libertatea. „Cu toții sunt tratați în urgență complet, sunt supravegheați și de medicul infecționist, și de cel de medicină internă, dar în primul rând de medicul de urgență care face ventilația non-invazivă și monitorizează pacientul”.
Cimpoeșu a spus că momentan se așteaptă eliberarea de paturi la ATI prin evoluția favorabilă a celor care sunt deja internați acolo, dar a adăugat că aceste decese se eliberează și prin decesul pacienților.
„Din nefericire, în anumite zile, eliberarea se întâmplă și prin decesul unor astfel de pacienți care au forme grave”, a spus Cimpoeșu. „Constatăm că în acest al treilea val numărul formelor grave este mai mare, iar decompensarea, în primul rând respiratorie, dar și afectarea cardiacă și a altor organe, este mai gravă și apare mai rapid. Am dori ca toți oamenii care au simptome să se testeze, să fie monitorizați de medicul de familie și să ajungă la timp la spital”.
Citește și: O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, descoperită în Belgia
Citește și: O femeie vaccinată cu Pfizer din Buzău a stat două săptămâni cu fiul ei cu COVID-19 și nu s-a infectat
Citește și: Secretarul de stat Andreea Moldovean: „Îmi doresc din tot sufletul o carantină naţională”
Citește și: Europa a eșuat în a opri al treilea val al pandemiei, iar SUA ar putea urma
Cimpoeșu a mai precizat că pacienții care se află în stare gravă în spital au vârste cuprinse între 32 și 60 de ani – tineri, spre deosebire de media lunilor trecute – și că toți au nevoie de ventilație non-invazivă.
Există însă și cazuri în care afectarea pulmonară a pacienților depășește 70%. În aceste cazuri, șansa de supraviețuire este foarte mică, chiar și în terapie intensivă.
„Afectarea 90% a plămânilor înseamnă o mică zonă de parenchim pulmonar care mai poate face schimburi gazoase și o şansă foarte mică pentru pacient de a supravieţui, în ciuda terapiei intensive”, a afirmat Cimpoeșu. „Terapia intensivă înseamnă singura şansă de salvare a acestor pacienţi, dar eforturile sunt uriaşe și uneori pacientul care are şi alte comorbidităţi nu evoluează aşa cum şi-ar dori toată echipa medicală”.
Foto: 123rf.com