Sindromul ovarului polichistic: o afecțiune care se declanșează înainte de naștere

.
De sindromul ovarului polichistic suferă 1 din 10 femei între 20 și 40 de ani și este cea mai frecventă cauză a infertilității. Conform cercetătorilor, poate fi o afecțiune care se declanșează înainte de naștere.

Cercetătorii au descoperit că sindromul ovarului polichistic poate fi cauzat de un dezechilibrul hormonal care se produce înainte de naștere. În urma acestei constatări, anul acesta va începe un studiu clinic pe femei care suferă de această afecțiune, conform newscientist.com.

Simptomele acestei afecțiuni sunt caracterizate printr-un nivel legat de testosteron, chisturi ovariene, ciclul menstrual neregulat. „Este de departe cea mai frecventă afecțiune hormonală care afectează femeile de vârstă reproductivă, dar nu a primit prea multă atenție”, spune dr. Robert Norman, de la o Universitate din Australia.

Sindromul ovarului polichistic: o afecțiune care se declanșează înainte de naștere

Cercetătorii au descoperit că femeile gravide care suferă de sindromul ovarului polichistic au niveluri de hormon anti-Müllerian cu 30% mai mari decât în mod normal. Pentru că se cunoaștea faptul că sindromul se transmite în familie, s-a ajuns la bănuiala că acest dezechilibru hormonal din timpul sarcinii ar putea induce același dezechilibru și la urmașii de sex feminin.

Oamenii de știință au injectat în șoareci gestanți excesul de hormon anti-Müller și au observat că, pe măsură ce urmașii de sex feminin au crescut, au prezentat mai multe simptome ale sindromului ovarului polichistic, cum ar fi pubertate întârziată, ovulație mai rară și un număr scăzut de descendenți.

Cercetătorii au inversat efectul la șoareci folosind cetrorelix, un medicament utilizat pentru a controla hormonii femeilor. În urma acestui tratament, rozătoarele nu au mai prezentat simptome ale sindromului ovarian polichistic.

Echipa pregătește un studiu clinic cu cetrorelix la femei cu această afecțiune, pe care speră să-l înceapă până la sfârșitul anului.

”Aceasta ar putea fi o strategie atractivă pentru a restabili ovulația și, în cele din urmă, pentru a crește rata sarcinii la aceste femei”, spune Paolo Giacobini de la Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală.

Dacă sindromul se transmite de la mame la fiice încă din uter, prin hormoni, acest lucru ar putea explica de ce a fost atât de grea identificare oricărei cauze genetice a tulburării.

Nivelul hormonului anti-Müller scade odată cu vârsta, semnalizând fertilitate redusă. La femeile care au deja un nivel ridicat, declinul legat de vârstă le poate aduce în perimetrii normali de fertilitate. Asta ar explica de ce femeile cu această afecțiune rămân gravide mai ușor după 30 de ani.

Citește și:

Țigările electronice stochează informații despre consumatori

A fost lansat primul trailer al filmului „Bohemian Rhapsody”. VIDEO

Sursă foto: shutterstock.com

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton