Dacă locuieşti în aceeaşi casă cu alte femei este posibil să observi că perioada ta menstruală coincide cu a lor. Sincronismul menstrual este totuşi un concept controversat.
Sincronizarea menstruaţiilor la femeile care locuiesc împreună se mai numeşte si „efectul McClintock”, după numele Marthei McClintock, psihologul care a vorbit pentru prima dată de acest efenomen, în anii ’70. Cercetătoarea a observat că femeile care locuiesc împreuna, fie în casa, fie în închisoare, mănăstire, orfelinat etc. ajung după un timp să aibă ciclurile sincronizate, deci au menstruaţie în aceeaşi perioadă.
În ciuda eforturilor depuse de Martha, lumea ştiinţifică nu a acceptat nici până astăzi teoria ei. Însa unii cercetătorii sunt de acord cu ea.
Cum se sincronizeaza menstruaţiile a două femei
Totul s-ar întâmpla datorită feromonilor, spune Martha McClintock, feromonii fiind substanţe secretate de un organism şi care produc anumite reacţii altor organisme. De pildă, cu ajutorul feromonilor un căţel îşi dă seama dacă un alt căţel întâlnit este mascul sau femela în perioada fertilă. Însă în cazul oamenilor existenţa şi puterea feromonilor este încă destul de controversată, unii susţinând că aceste substanţe pot atrage sau îndeparta sexul opus.
Dar dacă într-adevăr există, feromonii umani ar putea avea efect şi asupra persoanelor de acelaşi sex. Cel putin asta susţine Martha McClintock. Feromonii eliberaţi de o femeie ar avea un efect atât de mare asupra celorlaltor femei din jur încât le poate modifica durata ciclului menstrual.
A existat şi un experiment în care femeile participante au mirosit un tampon îmbibat cu transpiraţia altora. Dacă transpiraţia provenea de la o femeie aflată în ziua ovulaţiei, celei care o mirosea i se prelungea ciclul, ovulaţia având loc mai târziu, ca o primă încercare de a se sincroniza.
Acest studiu rămâne însă controversat, la fel ca şi altele asemănătoare. O cercetare făcută pe mai multe cupluri de lesbiene a arătat că jumătate din ele aveau ciclul sincronizat, pe când o alta asemănătoare a arătat că nu există efectul McClintock.
Află în pagina următoare de ce se sincronizează ciclurile femilor care locuiesc împreună!