Simptome pentru care trebuie să mergi la doctor

.

O aluniţă care îşi schimbă forma, culoarea sau mărimea, sângerează sau produce mâncărime trebuie neapărat văzută de un dermatolog cât mai repede cu putinţă. Poate fi semnului unui melanom.

Tusea persistentă, care durează mai mult de două săptămâni, fără să aibă vreun motiv evident, cum este o răceală, poate trăda o boală gravă a plămânilor, deci nu trebuie ignorată şi nici tratată după ureche. Cu atât mai alarmantă ar trebui să fie tusea cu sânge.

Sângerările vaginale în afara menstruaţiei sau după menopauză ar trebui să te trimită imediat la medic. Cauzele pot fi relativ inofensive, dar există şi boli grave care au acest simptom. De asemenea, nu trebuie ignorată nicio schimbare a ciclului menstrual.

Oboseala exagerată, permanentă, poate fi un semn că dormi prea puţin, dar şi simptom de cancer, leucemie, diabet etc.

Durerile în piept sunt cel mai cunoscut semn al infarctului. Însă uneori infarctul are cu totul alte simptome, mai ales la femei: dureri într-un din braţe, în maxilar sau gât, transpiraţii reci, slăbiciune, greaţă, vărsături, respiraţie dificilă.

Sângele în urină însoţeşte de obicei o infecţie urinară, care se manifestă şi prin dureri ce te trimit imediat la medic. La fel ar trebui să faci şi când urinezi cu sânge, dar nu ai dureri. Sângele nu are ce căuta în urină, aşa că ar trebui să-ţi dea de gândit chiar şi un singur episod de acest gen.

O leziune inexplicabilă pe piele ar putea proveni de la o zgârietură pe care de abia ai simţit-o sau de la un cancer de piele. Mergi la doctor şi dacă ai răni care se vindecă foarte greu.  

O durere violentă în orice regiune a abdomenului ar trebui să te trimită nu la medicul de familie, ci la un spital de urgenţă, mai ales dacă este însoţită de vărsături, febră, transpiraţii. Ar putea fi o apendicită sau un chist ovarian.

Toată lumea ştie că un nodul la sân e semn rău – deşi există şi alte cauze decât cancerul. Dar aceeaşi importanţă ar trebui să o primească orice umflătură, fie tare, fie moale pe care o simţi în orice parte a corpului.

Picioarele umflate ar putea fi o urmare normală a unei zile obositoare. Dacă se întâmplă prea des sau la persoane care nu au mai avut această problemă, ar putea trăda un cheag de sânge, o problemă hepatică sau renală. De asemenea, mergi la doctor dacă ai crampe într-un picior, dacă pielea îşi schimbă culoarea sau devine fierbinte.

Gingiile care sângerează sunt o problmă frecventă, dar pe care mulţi o ignoră. Infecţiile gingivale reprezintă o portiţă de intrare pentru bacterii care ajung în sânge, apoi la organele importante.

Pierderea cunoştinţei ar putea fi legată de ceea ce se numeşte sincopă vasovagală, sau ar putea fi semnul a ceva mai grav, de exemplu o deshidratare severă, o anemie, o problema cardiacă, etc.

Dacă vezi lumini asemănătoare cu blitz-ul unui aparat foto, îţi pierzi brusc vederea sau te trezeşti cu un „nor” în câmpul vizual, cere urgent ajutorul unui medic. Ar putea fi o desprindere de retină.

Foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton