Simptome care pot ascunde boli grave. Nu le ignora!

.

Să recunoaștem: nu mergem la medic de fiecare dată când avem un disconfort. Dar atenție! Sunt anumite simptome care pot ascunde boli grave. Netratate la timp, acestea ne pot pune viața în pericol. 

Dr. Oana Cuzino este medic primar geriatru, doctor în științe medicale și jurnalist. Ea publică informații și articole pe teme medicale pe site-ul doc.ro și prezintă zilnic emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?” la Pro TV. În revista Unica, specialista ne-a spus care sunt simptomele ce pot ascunde boli grave.

Citeşte întreaga ştire: Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Organismul ne spune aproape întotdeauna, prin indicii dintre cele mai diverse, când ceva nu funcționează în parametrii optimi. Află ce simptome pot ascunde boli grave și ia măsuri chiar de la primele semne. 

Ce indică tulburările de vedere

Tulburările de vedere sunt frecvente pe măsură ce înaintăm în vârstă. Dar acestea pot apărea și din cauza faptului că ne petrecem o mare parte din timp în fața ecranelor, într-o epocă în care suntem dependenți de tehnologie. Însă problemele de vedere pot indica, de asemenea, efecte neurologice grave, dar subtile ale tumorilor. De altfel, vederea încețoșată care apare brusc poate fi un indicator al diabetului. Afectarea vederii, mai ales unilaterală, poate semnala un accident vascular cerebral (AVC).

O îngustare progresivă a câmpului vizual apare deseori la pacienții cu glaucom. Tulburările de vedere, nedureroase care afectează unul sau ambii ochi sunt simptomele migrenelor oftalmice. Dacă acestea sunt însoțite de pete negre (scotoame) în câmpul vizual sau flash-uri ori lumini strălucitoare, poate fi vorba despre dezlipirea de retină, o urgență medicală.

Citește și: Scleroza ochiului – o boala care te poate costa vederea

Ce afecțiuni pot cauza probleme de auz

Pierderea auzului (hipoacuzia) este frecventă și apare treptat odată cu înaintarea în vârstă. Expunerea excesivă la zgomote puternice, o perioadă lungă, poate afecta auzul. Nici infecțiile urechii (otite medii sau interne) nu trebuie neglijate. Și ele pot provoca pierderi de auz. Modificările bruște ale presiunii atmosferice, cum ar fi zborul cu avionul, scufundările ori lovirea timpanului cu un obiect pot provoca perforația timpanului și pot afecta auzul.

Scăderea bruscă a auzului este un simptom care ar trebui să te convingă să ajungi de urgență la medicul ORL. În anumite cazuri grave această problemă poate fi un simptom al bolii Ménière (o afecțiune a urechii interne care provoacă vertij, hipoacuzie neurosenzorială fluctuantă și tinitus). De asemenea, poate fi vorba despre o creștere osoasă anormală localizată în urechea medie (otoscleroză). Poate semnala și o creștere anormală a celulelor pielii din urechea medie numită colesteatom.

Ce se ascunde în spatele leziunile mucoasei intranazale

Când există un proces inflamator sau infecțios la nivelul structurilor nazale, respirația este îngreunată și somnul este afectat. Sinuzita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice. Se manifestă prin obstrucție nazală (dificultăți de respirație pe nas), pierderea mirosului, presiune facială și infecții frecvente ale sinusurilor. Alergiile și problemele respiratorii aferente, precum astmul, pot fi, de asemenea, asociate cu sinuzita cronică.

Polipii nazali apar deseori în asociere cu sinuzita, blocând pasajele nazale și creând dificultăți în respirație. Aerul uscat, încălzit, din interiorul încăperilor, infecțiile de tract respirator superior, traumatismele la nivelul nasului se numără printre cauzele hemoragiei nazale (epistaxis). De cele mai multe ori, acesta nu este un motiv de îngrijorare, dar, dacă problema persistă, este necesar consultul medical de specialitate.

Mai mult, leziunile mucoasei intranazale care nu se vindecă la nivel cutanat trebuie să trezească suspiciuni. În spatele acestora se poate afla un carcinom.

Afecțiunile din sfera oro-maxilo-facială

Orice problemă din sfera oro-maxilo-facială trebuie investigată, pentru a evita eventualele complicații. Prezența unor pete de culoare albă sau gri în cavitatea bucală, cunoscute medical sub denumirea de leucoplachie, constituie un motiv de îngrijorare. Când apar cu precădere la fumători și la cei care consumă alcool în exces sunt leziuni precanceroase, care anunță un cancer de piele. Totodată, leziunile bucale care nu se vindecă pot semnala un cancer oral.

Și amigdalele purulente, dar și adenopatiile (umflarea ganglionilor limfatici) trebuie investigate de un medic ORL. De altfel, un simptom comun, care este de multe ori neglijat, este halena (halitoza) – mai simplu spus, respirația urât mirositoare. Aceasta poate apărea din cauza unor probleme stomatologice, cum sunt carii, parodontoză, gingivită, abcese dentare. De asemenea, poate indica afecțiuni metabolice, precum insuficiență hepatică, sau boli digestive (refluxul gastroesofagian).

Diminuarea simțului tactil, frecventă la diabetici

Pielea noastră acționează ca o barieră de protecție între sistemul intern al corpului și mediul exterior, fiind cel mai mare organ senzorial al corpului. Acest simț ne permite să percepem durerea fizică – o necesitate pentru a evita pericolul.

Furnicăturile, scăderea forței musculare, diminuarea simțului tactil sunt simptome, deseori ignorate, care pot ascunde boli grave. De exemplu, simțul tactil alterat, problemă cu care se confruntă frecvent diabeticii, poate semnala afecțiuni circulatorii periferice, mai ales dacă apar și ulcerații care nu se vindecă. În acest caz există riscul de suprainfectare sau de apariție a piciorul diabeticului (pacientul poate să aibă o capacitate redusă de a simți durerea la nivelul picioarelor).

Citește și: Motivul pentru care tot mai mulți oameni suferă de diabet

Febra, unul dintre simptomele care pot ascunde boli grave

Febra persistentă, starea subfebrilă, care durează săptămâni, poate fi cauzată de TBC, cancere, leucemii, limfoame.

Febra crescută care nu trece în trei zile poate semnala pneumonii, meningită, endocardită, infecții urinare sau alte boli grave etc.

Dispneea nu se întâlnește doar în bolile respiratorii

Respirația îngreunată, uneori chiar dureroasă (dispneea) este un simptom comun în embolia pulmonară (blocarea bruscă a unei artere pulmonare cu un cheag de sânge care s-a deplasat de la venele cu tromboză ale piciorului). În majoritatea cazurilor, embolia pulmonară este o complicație în tromboza venoasă profundă și apare după imobilizări prelungite, călătorii cu avionul.

Dar dispneea este un simptom care apare și în boli de inimă, când este însoțită și de alte manifestări specifice afecțiunilor sistemului cardiovascular – palpitații, tulburări de ritm, variații ale tensiunii arteriale.

Tipuri de durere și complicațiile aferente

În timp ce durerile de cap pot apărea dintr-o gamă largă de motive și nu sunt întotdeauna semnale de alarmă, frecvența sau intensitatea cefaleei ar trebui să te trimită la o evaluare neurologică.

Când durerea de cap este însoțită și de alte simptome, cum ar fi rigiditatea gâtului și febră mare, sună la Salvare. Poate fi vorba despre meningită, o afecțiune care-ți poate pune viața în pericol.

Și durerea abdominală „în bară”, care apare la nivelul etajului abdominal superior și care iradiază „în bară” (hipocondrul drept, epigastru, hipocondrul stâng), dar și în spate trebuie investigată. Aceasta poate apărea la câteva ore după un consum excesiv de alcool (pancreatită), după o masă copioasă sau din cauza migrării unui calcul biliar (colică biliară).

Durerea ascuțită de abdomen poate să apară din cauza inflamației și infecției apendicelui, a unui chist ovarian sau din cauza unei sarcini extrauterine.

Scăderea involuntară în greutate

Pierderea în greutate este motiv de sărbătoare dacă urmezi o dietă specifică. Dar, dacă ești sedentar, nu ții un regim alimentar și ai slăbit, e semn că trebuie să ajungi la medic pentru analize. Pierderea inexplicabilă în greutate ar putea fi unul dintre simptomele ce ascunde boli grave. Poate fi vorba de stres cronic, despresie, tulburări digestive, dar și cancer. 

Urinarea frecventă, o problemă des întâlnită

Urinarea frecventă, constipația, modificările menstruale, durerea în timpul actului sexual și arsurile la stomac sunt semne ale unei afecțiuni ginecologice. Acestea trebuie investigate de medicul specialist. În cazul bărbaților, urinarea frecventă în timpul nopții, senzația că vezica urinară nu este golită complet ori arsurile în timpul micțiunii sunt simptome ale afecțiunilor prostatei.

Citește și: Endometrioza – cele mai bune tratamente naturale pentru ameliorarea simptomelor

Simptomele care ascund boli grave –  durerea în piept

Deși durerea în piept poate fi uneori un simptom al unei probleme cardiace (infarct miocardic acut, angină pectorală, pericardită), există multe alte cauze posibile. Ar putea fi vorba de afecțiuni pulmonare (embolie pulmonară, pleurezie, hipertensiune pulmonară) sau boli ale sistemului digestiv (tulburările de motilitate esofagiană, ulcerul peptic, boala de reflux gastroesofagian). De asemenea, poate indica inflamarea mușchilor și tendoanelor din jurul coastelor, leziunile la nivelul coastelor, costocondrita. Unele dintre aceste afecțiuni sunt grave și pot pune viața în pericol. Dacă ai astfel de dureri inexplicabile, singura modalitate de a primi un diagnostic corect este să mergi la un consult de specialitate.

Pune sănătatea ta și a familiei tale pe primul loc, iar când nu te simți bine, nu ignora simptomele pentru că, așa cum ai văzut, acestea pot ascunde boli grave. Mergi la medic pentru investigații amănunțite, pentru că sănătatea este cel mai de preț dar pe care-l avem.

 

Ultima modificare noiembrie 3, 2020 11:55 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale