Simptome atipice de deshidratare care ne fac să credem că avem alte probleme de sănătate. Ce spun medicii

.

Deshidratarea apare atunci când corpul rămâne fără suficiente fluide pentru a menține funcțiile organismului în parametri normali. Deși, de cele mai multe ori, deshidratarea debutează cu senzația de sete sau oboseală, există și unele simptome atipice care ne pot face să credem că avem, de fapt, alte probleme de sănătate.

Simptome atipice de deshidratare care ne induc în eroare

Deshidratarea apare atunci când corpul pierde lichide, în cazul variantelor ușoare, minimum 2% din cantitatea totală de apă, și înseamnă și pierderea electroliților – sodiu, magneziu, potasiu -, de care avem nevoie pentru a activitățile zilnice.

Deshidratarea extremă este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca o pierdere a mai mult de 10% din lichidele din corp, poate duce la complicații fatale și necesită o ajutorul medical de urgență. Pot apărea convulsii, aritmie cardiacă sau șoc hipovolemic, deoarece volumul sângelui este prea scăzut.

Cu toate acestea, rar se ajunge la astfel de cazuri. De cele mai multe ori, rezervele de lichide din corp pot fi refăcute și se poate evita deshidratarea în timpul consumului de apă pe tot parcursul zilei. Setea și uscăciunea gurii sunt semne clare că este timpul pentru hidratare, spun experții în sănătate.

Dar simptomele deshidratării nu sunt întotdeauna atât de evidente. Iată șase semne ale deshidratării mai rar întâlnite.

Respirația urât mirositoare

Saliva are proprietăți antibacteriene, dar deshidratarea poate împiedica organismul să producă suficientă salivă, conform publicației Better Health Channel.

„Dacă nu produceți suficientă salivă, puteți obține o creștere excesivă a bacteriilor în gură, iar unul dintre efectele secundare ale acesteia este respirația urât mirositoare”, a spus John Higgins, doctor, profesor de medicină la Universitatea Texas din Houston și şeful de cardiologie la Spitalul General Lyndon B. Johnson.

De aceea, de multe ori, vă puteți trezi cu „respirația urât misrositoare de dimineață”. Producerea salivei încetinește în timpul somnului, notează Clinica Mayo, ceea ce duce la apariția unui gust neplăcut în gură pe măsură ce numărul bacteriile crește. Așa că data viitoare când veți simți senzația de uscăciune a gurii și respirația mai puțin proaspăt, poate fi timpul să vă rehidratați.

Citeşte şi: 5 mituri despre consumul de apă şi deshidratare

Citeşte şi: Ce alimente și băuturi sunt de evitat pe timp de caniculă. Lista produselor care duc la deshidratare

Citeşte şi: 3 probleme de sănătate cauzate de deshidratarea excesivă pe timpul verii

Citeşte şi: Cum ne distrug înfometarea, deshidratarea și efortul excesiv. Află de la Neby

Pielea uscată sau îmbujorată

„Mulți oameni cred că oamenii care se deshidratează sunt cu adevărat transpirați, dar, de fapt, pe măsură ce treci prin diferite stadii de deshidratare, ai pielea foarte uscată”, spune dr. Higgins, adăugând că pielea poate părea, uneori, și roșie.

Un alt simptom cheie al deshidratării legat de piele este pierderea elasticității epidermei, conform MedlinePlus.

Crampele musculare

Când corpul tău pierde mult lichid, nu-și poate regla temperatura în mod adecvat, ceea ce duce la apariția crampelor musculare, care se pot întâmpla în timpul exercițiilor fizice, în special pe vreme caldă.

„Cu cât corpul e mai înfierbântat, cu atât este mai probabil să ai crampe musculare, iar asta se datorează unui efect de căldură pur asupra mușchilor. Pe măsură ce mușchii lucrează din ce în ce mai mult, ei sunt suprasolicitați. Modificările electroliților, cum ar fi a nivelului de sodiu și potasiu din organism, pot duce și la crampe musculare”, spune Higgins.

Febra și frisoane

Alte simptome ale deshidratării includ febra și frisoanele. Transpirația excesivă, combinată cu pielea rece la atingere, pot fi semne de epuizare termică, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Febra poate agrava deshidratarea. Cu cât febra este mai mare, cu atât puteți deveni mai deshidratat. Acestea este momentul în care este important să vă răcoriți imediat și să consultați un medic. Aplicați gheață, pe piele, cârpe reci și umede și mutați-vă într-o zonă răcoroasă până când veți putea obține asistență medicală.

Potrivit Clinicii Mayo, copiii și sugarii sunt mai predispuși că își piardă fluidele corporale din cauza febrei și sunt mai susceptibili de a experimenta diaree și vărsături severe din cauza aceasta. Febra la un sugar sau un copil mic este motiv de îngrijorare și este important să vă adresați medicului pediatru pentru sfaturi legate de cum o puteți reduce.

Poftele alimentare, în special pentru dulciuri, pot însemna doar că ți-e sete

„Când ești deshidratat, funcțiile organelor se îngreunează, cum ar fi ficatul, care folosește apă să elibereze glicogen [glucoza stocată] și alte componente ale depozitelor tale de energie, astfel încât să poți avea pofta de mâncare”, spune Higgins.

În timp ce îți poți pofti orice, de la ciocolată, la o gustare sărată, pofta de dulciuri este mai frecventă în cazul deshidratării, deoarece organismul tău poate întâmpina dificultăți în descompunerea glicogenului pentru a elibera glucoză în sânge, pentru ca apoi să o folosească pe post de combustibil, mai spune medicul.

Durerile de cap

După cum subliniază MedlinePlus, chiar și o deshidratare ușoară poate provoca dureri de cap. Deși diverși factori, pe lângă deshidratare, pot provoca dureri de cap, să beți un pahar plin cu apă și să continui să consumați mai multe lichide în timpul zilei este o modalitate ușoară de vă atenua durerea dacă, de fapt, doar deshidratarea este de vină și nu este vorba despre o altă problemă.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton