E simplu să donezi sânge

.

Deşi plănuiesc de mult timp să donez sânge, azi am făcut-o pentru prima dată, în cadrul campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, şi am constatat că e mult mai simplu decât credeam.
Mulţi oameni ar fi dispuşi să doneze sânge, dacă procedura ar fi mai uşoară. Ceea ce nu ştiu ei este că a dona sânge este foarte simplu şi sigur.

Cum donezi sânge, pas cu pas

Eu am donat în cadrul campaniei „Donează Sânge! Fii erou!” desfăşurată de Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină (FASMR), aşa că nu am mers la Centrul de Transfuzie, ci în holul Facultăţii de Medicină, însă voluntarii, studenţi la medicină, mi-au explicat că paşii sunt aceiaşi oriunde ai dona.

Mai întâi am completat un formular cu întrebări privind istoricul medical şi modul de viaţă. Este adevărat că el conţine şi întrebări indiscrete privind viaţa sexuală, ciclul menstrual şi eventualele avorturi, însă acestea îi ajuta pe specialişti să-şi dea seama dacă eşti un donator potrivit.

Apoi am stat de vorbă cu voluntarii care mi-au pus o nouă serie de întrebări, au completat o fişă care rămâne la Centrul de Transfuzie şi un carnet de donator cu care pot să mă mândresc. Pentru că am primit „undă verde” în urma acestor discuţii, am ajuns în faţa medicului.

După o înţepătură uşoară în deget, mi s-au stabilit grupa sanguină, Rh-ul şi valoarea hemoglobinei. Cu ocazia asta am descoperit că durează doar câteva secunde ca să afli aceste date cu ajutorul unor lamele şi al unor substanţe speciale. 

Medicul m-a întrebat de ce boli am suferit de-a lungul vieţi, apoi mi-a verificat tensiunea arterială. Este un pas important pentru că o tensiune mică sau anumite boli, chiar şi vindecate, ar putea să-ţi provoace neplăceri.

Înainte să ajung la „înţepat” am fost întrebată dacă vreau adeverinţă pentru a-mi lua ziua liberă de la serviciu, mi s-a oferit o reducere la transportul în comun şi bonuri de masă. De asemenea, mă aleg cu un set de analize gratuite, care nu strică nimănui. Dacă se constată că sunt infectată cu HIV, un virus hepatic, sifilis etc., o sa fiu anunţată pentru a mă putea trata.

Până la urmă am ajuns şi la punctul de care se tem toţi. Singura durere, absolut suportabilă, am simţit-o când mi s-a introdus acul în venă. În rest, am stat relaxată pe un pat special şi am schimbat impresii cu voluntarii. Totul a durat maxim 10 minute, timp în care am fost întrebată de vreo 10 ori cum mă simt, dacă mi-e cald sau frig, dacă îmi trebuie ceva, dacă mi-e frică.

Recunosc că am avut emoţii când m-am ridicat. Nu de alta, dar n-aş fi vrut să mă fac de râs leşinând de faţă cu atâta lume, mai ales când fusesem deja anunţată că de luni şi până azi nu i s-a făcut rău nimănui.

Prea puţini donatori de sânge în România

Cum n-am avut nicio problemă, la final am stat de vorba cu Fabian Klein, director de PR la FASMR, care mi-a explicat că astfel de campanii au loc de două ori pe an, primăvara şi toamna, şi de fiecare dată au succes, majoritatea donatorilor fiind tineri.

Tot de la Fabian am aflat că noi, românii, suntem codaşii Europei la donarea de sânge. În Danemarca, 10% dintre locuitori sunt donatori, în Anglia 9%, iar în Olanda 8%. Până şi ungurii donează în proporţie de 4%. La noi în ţară, doar 1% dintre oameni donează sânge şi mulţi dintre aceştia o fac pentru a primi bonurile de masă.

Nu e de mirare că, periodic, emisiunile de ştiri anunţă criză de sânge în diferite părţi ale ţării. Şi nu e de mirare că bolnavii de cancer pot primi transfuzii numai dacă găsesc pe cineva să doneze sânge pentru ei.

Pentru că am vrut de mult timp să donez sânge, dar abia acum am făcut-o, ştiu că principalele motive pentru care nu donăm sunt comoditatea şi lipsa de informaţie. Unde donez? Cum ajung acolo? Ce mi se întâmplă? Dacă iau vreo boală? Dacă mi se face rău?

Ei bine, donarea de sânge este un gest simplu şi sigur. Nu poţi lua nicio boală pentru că se folosesc truse de unică folosinţă. Şansele să ţi se facă rău sunt foarte mici pentru că medicii nu te lasă să donezi dacă ţi-e foarte frică sau ai probleme de sănătate. Totul durează maxim o oră, dacă mergi la un centru de transfuzie, din care doar 10 minute le petreci cu un ac în venă. Lista cu centrele de transfuzie şi adresele lor o poţi consulta aici. Paşii ce trebuie parcurşi i-ai văzut mai sus. Acum ce te opreşte să donezi sânge? 

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale