Este una dintre cele mai în vogă cure de slăbire. Mecanismul principal este că ajuţi organismul să consume grăsime, ca formă de „combustibil”, indiferent de activităţile pe care le ai, şi poţi obţine rezultate spectaculoase în privinţa kilogramelor pierdute.
Dieta ketogenică promite rezultate care se menţin o perioadă lungă de timp. Principiile sunt relativ simple. Procesul de slăbire presupune faza de atac, apoi cea de menţinere, în fiecare dintre acestea fiind nevoie de cel puţin 4 mese/zi. În faza de atac, care durează în funcţie de numărul de kilograme pe care doreşti să le dai jos, trebuie să mănânci cu 500 de kilocalorii mai puţin decât în faza de menţinere. Dieta trebuie să conţină 65% grăsime, 30% proteine şi 5% carbohidraţi, obţinuţi mai ales din vegetale, cu un conţinut ridicat de fibre. În primele zile vei observa o scădere drastică a greutăţii corporale, pentru ca apoi să începi să slăbeşti 1-2 kg pe săptămână, în funcţie de metabolism, dar şi de procentul de grăsime din corp. După prima lună, o dată pe săptămână, poţi consuma carbohidraţi, dar trebuie să nu mânânci grăsimi în acea zi.
► ALIMENTE PERMISE
O parte din alimentele permise sunt: alune de pădure, migdale crude, seminţe, nuci, dar şi uleiurile vegetale de in, de cocos, de cânepă, din germeni de grâu. De asemenea, avocado, măsline, porumb, smântână fermentată, unt, cocos, slănină, măduvă, creier şi ficat. Proteinele sunt şi ele extrem de importante în acest regim. Carnea de vită, de porc, de oaie, de peşte sau brînzeturile fermentate trebuie incluse în meniu. Fibrele şi carbohidraţii trebuie să fie consumate în cantităţi limitate. Printre alimentele
permise în dietă se numără: salată verde, spanac, broccoli, varză, ceapă, fasole verde, roşii, castraveţi.
► ALIMENTE CONTRAINDICATE
► nu sunt permise fructele, cartofii, lactatele nefermentate care pot conţine lactoză, mierea, zahărul, alcoolul, băuturile carbogazoase.
► în faza de atac sunt interzise alimentele pe bază de cereale, inclusiv pâine, paste, mămăligă.
ATENŢIE LA ECHILIBRU!
„Avantajul dietei, cel puţin la început, e scăderea rapidă în greutate. Un alt aspect este că nu trebuie calculate caloriile şi se scot multe grupe de alimente, deci alegerile rămân puţine. Dezavantajele sunt însă multe şi serioase, pentru că dieta se bazează pe un consum mare de proteine şi de grăsimi, excluzând aproape complet carbohidraţii, deci o deviere majoră de la o alimentaţie echilibrată. Aportul însemnat de proteine induce un stres mare asupra ficatului şi rinichilor. Se poate ajunge la deficite nutriţionale şi la reducerea capacităţii de apărare a organismului.”
DR. ŞERBAN DAMIAN Nutriţionist sportiv acreditat CIO Centrul de nutriţie Superfit https://www.superfit.ro/
Afla mai multe despre ce inseamna dieta keto si meniul recomandat pentru ea
Ultima modificare octombrie 14, 2019 12:17 pm