„Şi eu ce mai mănânc azi la prânz?“

.
… e întrebarea pe care ne-am adresa-o nouă înșine în fiecare zi, în jur de ora 13:00, la birou, în timp ce stomacul începe să protesteze. Asta dacă nu am avea grijă să ne luăm de-acasă un pachețel sățios și sănătos și, mai ales, mult mai ieftin decât un meniu de la cantina companiei. În loc de-o ciorbă sărată, cu mulți aditivi, și un șnițel cu cartofi prăjiți băltind în făină și ulei ars, n-ar fi mai bine să venim noi de-acasă cu o salată cu de toate, asezonată chiar la birou?

Nutriționistul Alexandra Alexandru ne oferă câteva variante de prânz preparat de-acasă, care nu necesită nici mult timp, nici mulți bani, așa că efortul merită în totalitate.

alexandra alexandru

„Şi eu ce mai mănânc azi la prânz?“ sau „Cum pot să iau un prânz sănătos dacă singura variantă sunt sandvișurile şi chipsurile de la chioșcul de jos?“ sau „Ce fac eu dacă firma de catering de la birou nu ne aduce decât şniţele cu cartofi natur şi ardei umpluți, plus clătite şi, eventual, tortul casei?“. Şi, uite-așa, de foame şi din așa–zisa lipsă de timp (a se citi, de fapt, comoditate), mâncați ce este la îndemână, dupa care, eventual, va copleşeşte o combinaţie interesanta de somn cu vinovăţie.

supa

În cazul în care există o bucătărie sau o sală de luat masa la locul de muncă, iată ce puteţi face:

  1. Vă puteți aduce punguțe de salate mixte pe care doar le asezonaţi cu puţină lămâie şi ulei de măsline, în care puneți o conservă mică de ton.
  2. Puteți pregăti de seara un sandviş cu pâine de secară şi cașcaval de capră/sau o felie de piept de curcan pregătit la cuptor, pe o frunză de salată verde sau cu castraveți proaspeți (pe care il puteți ține în frigiderul din bucătăria biroului).
  3. Pregătiți de seara o supă-cremă de dovlecei cu conopidă, pe care o puneți într-un recipient de sticlă frumos și peste care ați golit o punguță de crutoane integrale când vă pregătiți de pauza de masă.
  4. Și tot de seara puneți pe un grătar dovlecei, vinete, ardei gras și câteva rondele de roșii. Înainte de a pleca la serviciu, adăugați puțin ulei de măsline, puțin oțet balsamic, semințe de susan nedecorticat și de pin, plus puțină urdă. Totul la caserolă pentru un prânz gustos și delicios.
  5. Și tot de seara puteți pregăti o salată de crudități cu parmezan, din morcov, țelină, gulie, piper, nuci, semințe de dovleac. Dimineața stropim cu lămâie și adăugăm parmezan ras.

Pentru weekend-urile călduroase, recomand supele-cremă din legume de sezon, mâncare de mazăre nouă cu usturoi și mărar, însoțită de salată de varză, scrumbie la grătar cu salată verde.

Alexandra Alexandru este specialist în nutriție, editor și coordonator de carte de alimentaţie și nutriţie, autor de articole pe aceeaşi temă (www.alexandra-alexandru.ro).

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton