Dacă eşti prin oraş şi te grăbeşti tare, shaorma pare prânzul ideal. Dar dacă eşti la dietă? Nu-i bai. Refuză componentele cele mai calorice şi cere mai multe legume.
Deşi pe la cozile celor mai faimoase fast-food-uri se mai zăresc şi vedete, shaorma este percepută, în general, ca mâncarea celor mulţi şi grăbiţi care nu se pot duce într-un restaurant să ia o masă completă, din lipsa de timp sau de bani.
Şi, până la urmă, de ce ar avea nevoie? Făcută dintr-o lipie, carne, cartofi, maioneză şi legume, shaorma poate ţine loc fără probleme unei mese complete cu un fel principal, garnitură şi salată.
Nu este de mirare că restaurantele care vând shaorma au clienţi chiar şi în vreme de criză, când prin alte localuri bate vântul. Conform unei analize realizate de Business Magazin, românii din toată ţara cumpără zilnic aproximativ 220.000 de shaorma, cheltuind pe acest produs aproximativ 550.000 de euro. Anual, cele 1000 de shaormerii încasează de la clienţi în jur de 200 milioane euro, sumă deloc neglijabilă dacă ne gândim la ce vremuri trăim.
Având în vedere că la cele mai faimoase shaormerii din Bucureşti – Dristor Kebab, Maverick din Drumu Taberei şi „La Haleală”, Gara de Nord – este mereu coadă, n-au fost puţini cei nemulţumiţi de proiectul de lege al Ministerului Sănătăţii menit să instaureze taxa pe fast food.
Până la urmă, shaorma a scăpat netaxată, după ce Ministerul a hotărât că nici aceasta, nici pizza nu sunt periculoase pentru sănătatea şi silueta noastră. De fapt, singurul punct comun între shaorma si alte tipuri de fast food este timpul redus de preparare.
Carnea din shaorma este friptă la rotisor, lipia e subţirică, iar legumele sunt destul de multe. Dacă scoţi cartofii prăjiţi şi maioneza ai o masă chiar dietetică, mai ales dacă găseşti o prietenă cu care să o împarţi pentru că sunt destul de mari chiar şi shaormele categorisite drept „mici”.
Unele restaurante sunt gata să înlocuiască maioneza cu tzatziki sau cu un alt sos din iaurt, iar în loc de cartofi prăjiţi îţi oferă cartofi la cuptor. Dacă vrei poţi să ceri mai multe legume sau salată de varză.
Ca să vedem ce înseamnă o asemenea masă pentru silueta noastră, am calculat cu aproximaţie caloriile dintr-o shaorma mică. De pe shaorma.ro am aflat ce conţine o shaorma mică, de 600 grame, care este mai mult decât suficientă pentru o persoană. Şi folosind baza de date de pe caloriecount.about.com am făcut un calcul simplu.
Astfel o shaorma mică de la restaurantul Maverick conţine:
În total, 1080 de calorii, destul de mult pentru o femeie care ţine la silueta ei. Însă, dacă scoatem maioneza, cartofii prăjiti şi ketchup-ul, rămân doar 431 de calorii, adică numai bine chiar şi pentru cineva care este la dietă.