Femeile sunt sfătuite să facă anual un control ginecologic, dar le îndrumă pașii și către medicul gastroenterolog pentru investigarea problemelor ce pot apărea în zona colonului, a anusului și a rectului.
Cele mai bune sfaturi de la medicii gastroenterologi
Nu vă epilați!
Medicii nu recomandă epilarea aceste zone extrem de sensibile, zona anusului. În plus, există pericolul ca unele fire să rămână blocate sub piele și să se infecteze
Toaleta nu este un loc zen
Dacă obișnuiești să îți verifici e-mailul, să stai pe Facebook, să scapi de copii sau alte activități în timp ce stai pe toaletă cu orele, află că nu este o activitate prea sănătoasă întrucât hemoroizii se umflă și pot sângera.
Zona anala este o zonă extrem de sensibilă. Poți menține igiena acestei zone folosind apă călduță, fără să freci și fără să folosești săpunuri antibacteriene. Nu folosi șervețele pentru bebeluși pentru că riști să iriți zona.
Fibrele au în rol important în digestia ta. Te ajută să previi hemoroizii și diverticulita. Femeile sub 50 de ani trebuie să includă în dieta lor zilnică în jur de 25 de g de fibre (din cereale integrale, fructe, legume, nuci, semințe).
Sângerările și durerile nu sunt normale
Niciunul dintre aceste simptome nu e normal. Sângerările pot avea loc la nivelul hemoroizilor sau pot apărea în scaun.
Schimbările îți pot indica boli grave
Fii atentă la schimbările din organismul tău, balonarea, durerile abdominale sau schimbările scaunului pot indica boli mai grave, așa că fă-ți o programare la medicul gastroenterolog.