Unica.ro îşi doreşte să fii sănătoasă şi informată! Dr. Denise Andreescu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Lotus Medica, îţi răspunde la cele mai arzătoare întrebări!
Pentru că materialul nostru video dedicat problemelor ginecologice a fost un succes, ne-am întors la doamna Dr. Denise Andreescu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Lotus Medica, care a avut bunăvoinţa să ne răspundă la alte 5 întrebări arzătoare!
Doamna doctor, este normală scurgerea vaginală?
Dr. Denise Andreescu: Femeia prezintă o scurgere vaginală fiziologică, cu dublă origine: vaginală şi cervicală.Creşterea cantitativă şi modificarea aspectului ei definesc leucoreea. Secreţia vaginală depinde de factori hormonali, infecţioşi şi reacţionali ( cosmetice, lubrifianţi etc). Vaginul se apară de agenţii infecţiosi exogeni printr-o descuamare continuă, prin prezenţa lactobacililor şi a pH-ului uşor acid.Dacă există simptome asociate (prurit, senzaţie de arsură, dificultăţi de micţiune, dureri pelviene) atunci se recomandă consultul ginecologic, analize microbiologice pentru a depista germenii etiologici şi instituirea tratamentului adecvat.
Foarte multe femei se plâng de dureri sau disconfort în timpul actului sexual. Ce înseamnă asta şi de ce apar?
Dr. Denise Andreescu: Dispareunia, acesta fiind termenul medical, este definită ca durere la contactul sexual, resimţită superficial sau profund, durere care face, uneori, imposibil contactul sexual! În multe cazuri, dispareunia este determinata de vaginism (spasmul musculaturii vaginale), infecţii cervico-vaginale, afecţiuni ovariene (inflamatorii sau chistice),endometrioză, boală inflamatorie pelviană, sarcină ectopică, lubrifierea insuficientă, traumatismele vulvovaginale din timpul naşterii sau dupa epiziotomie, menopauză (când peretele vaginal îşi pierde hidratarea şi devine atrofic). În cazul în care etiologia este organică, se aplică tratamentul adecvat (tratamentul infecţiilor vulvovaginale, reluarea activităţii sexuale la cel puţin 6 săptămâni după naştere,creme sau ovule vaginale cu estrogeni în menopauză), iar dacă sunt cauze psihoafective,se poate apela la psihoterapie.
Ce facem cu candidoza? Care sunt cauzele şi cum o putem trata?
Dr. Denise Andreescu: Candidoza este, fără îndoială, cea mai frecventă dintre infecţiile aparatului genital feminin. Candida se găseşte în flora vaginală saprofită, dar transformarea ei într-o formă patogenă este favorizată de modificări locale- scăderea florei de apărare şi a pH-ului vaginal. Ca şi factori de risc pentru apariţia vulvovaginitei candidozice se regăsesc: folosirea recentă a antibioterapiei, toaleta genitală neadecvată, diabetul zaharat, tratamentul cu imunosupresoare sau modificările hormonale asociate cu menstra, sarcina, folosirea contraceptivelor orale. Chiar dacă nu există complicaţii redutabile, recidivele sunt foarte frecvente şi se datorează, fie reinfectării de la partener, fie prin persistenţa cauzelor. De asemenea, este demonstrat că aceste colonii de ciuperci se hrănesc cu carbohidraţi (zahăruri) şi de aceea, consumul de dulciuri, alimente cu conţinut crescut în amidon, cu aditivi sintetici sau coloranţi pot favoriza o incidenţă mai mare a acestei afecţiuni. Este important ca diagnosticul să fie pus de specialist, iar tratamentul să fie aplicat corect, ambilor parteneri.
Vorbiţi-ne, vă rugăm, despre contracepţia de urgenţă.
Dr. Denise Andreescu: Aceasta include metodele folosite dupa un contact sexual neprotejat, având ca scop prevenirea unei sarcini nedorite.Dintre cele mai cunoscute şi uzuale metode, putem enumera:metodele hormonale, când tratamentul trebuie instituit în primele 72 ore, având în vedere că implantarea oului se realizează la 5-6 zile după fertilizare; inserţia unui dispozitiv intrauterin (sterilet) -în primele 5 zile de la contactul neprotejat; are o eficienţă bună, dar utilizarea metodei este oarecum limitată datorită riscului de boală inflamatorie pelviană; antiprogestative-sunt substanţe administrate în priză unică, în primele 5 ore de la contactul neprotejat; rolul lor este de a bloca ovulaţia, iar prin creşterea contractilităţii miometriale făcând imposibilă nidaţia; montarea inelului cu estroprogestative.
O problemă deosebită, care a speriat multe femei, este herpesul genital. Care sunt simptomele şi cum putem trata această afecţiune?
Dr. Denise Andreescu: Herpesul genital este o afecţiune virală, recurentă, cu transmitere sexuală, cea mai afectată grupă de vârstă fiind 18-30 de ani, si mai ales femeile. Simptomele de debut sunt reprezentate de senzaţia de arsură, usturime, prurit, eventual subfebrilitate şi adenopatie inghinală. Ulterior apar microvezicule pe un fond intens eritematos, care se sparg, formeaza cruste şi apoi se vindecă.Primul episod este, în general, de mai lungă durată şi necesită un interval de timp mai mare pentru vindecare, dupa care virusul rămâne latent la nivelul sistemului nervos, până când apar condiţiile necesare reactivării.Factorii declanşatori sunt reprezentaţi de stres, scăderea imunităţii organismului (boli infecto- contagioase, menstră, sarcină),intervenţii chirurgicale etc.Infecţia cu virusul Herpes Simplex este dificil de diagnosticat în perioadele dintre episoadele reactive, când nu există niciun fel de manifestări. Este important de precizat că niciun tratament nu poate vindeca infecţia cu acest virus, dar episoadele simptomatice pot fi controlate medicamentos cu antivirale locale şi sistemice, antialgice ţi preparate imunostimulante.
Dacă mai ai şi alte curiozităţi sau întrebări în acest domeniu, ne poţi scrie pe pagina oficială Unica Online de pe Facebook şi noi vom avea grijă să primeşti răspunsurile dorite!
Foto: Shutterstock