Sfinţii Petru şi Pavel. Ce mâncăm după câteva zile de post

.

Fie că sărbătoriţi vreo rudă cu numele sfânt de Petru, Pavel, Paul, Petronela, Paula sau alte variante, fie că pur şi simplu gătiţi ceva bun pentru familie în weekend, nu trebuie să uitaţi de postul Sf. Petru şi Pavel. După câteva zile de reţineri şi vegetale, nu trebuie să vă aruncaţi la mâncăruri grele.
Pe lângă faptul că ne prilejuiește încă un pas către înălțarea spirituală, curățenie sufletească și trupească, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este un rit ce trebuie respectat cu sfințenie. Sfânta Scriptură ne spune că Însuşi Iisus a ţinut post, învăţându-şi ucenicii că rugăciunea are un rol-cheie. Să ții post pentru Sfinţii Apostoli înseamnă să-i cinstești cum se cuvine şi să readuci în atenția lumii obiceiul lor de a ţine post înaintea momentelor importante. Totodată, prin post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, pogorâte peste Sfinţii Apostoli, care se revarsă peste Biserică de Rusalii.
Obiceiurile contează
Tradiția populară consideră luna lui Cireșar ca o punte, un moment al schimbărilor. Există chiar o vorbă veche, potrivit căreia „Oamenii şi vântul de iunie mai curând se schimbă!”.
Bătrânii povestesc că la Sânpetru de Vară apar licuricii, scântei căzute pe pământ după ce sfântul plesneşte din bici. Sfântul Petru trimite licuricii pentru a-i îndruma pe cei rătăciţi în pădure.
Dacă fulgeră şi tună în iunie, vara va fi ploioasă şi cu belşug la grâu. Dar, dacă plouă prea mult, se strică via. Pe de altă parte, un Cireșar secetos aduce belșug la porumb.
Gospodarii se bucură dacă sunt omizi în iunie, căci asta înseamnă că vor avea recolte bogate și rod din belșug la grâu și la vie. În această lună, e vremea semănatului la ridichi şi gulii de toamnă, la conopida de iarnă şi a celui de-al doilea săpat la vița-de-vie.
Citeşte şi Horoscop: Ce păcate faci în Postul Paştelui în funcţie de zodie

Cum postești de Cinzecime

Spre deosebire de celelalte posturi religioase, acesta nu este unul aspru. Lunea, miercurea şi vinerea se mănâncă legume fără untdelemn, marţea şi joia se poate adăuga în meniu ulei şi puţin vin, iar sâmbăta şi duminica se consumă pește.
Cunoscut și drept post de vară, obişnuit la începuturi numai în cercurile monahale şi răspândit apoi printre toţi credincioşii, acest post își are originile undeva prin secolul al IV-lea. În cele două săptămâni de post nu se fac nunți. În popor, se respectă acest obicei pentru că se crede că e aducător de sănătate, apără de foamete şi de grindină, dar ocrotește şi animalele din gospodărie.
Se mai crede că acela care ține postul Sfinților Petru și Pavel și le respectă cum se cuvine sărbătoarea va fi ferit de lupi, la fel ca și turmele lui de oi și cirezile de vite.
Citeşte mai departe şi află cum trebuie să faci trecerea de la mâncare de post la carne şi mâncare „de dulce”, pe pagina următoare!

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton