Aduce numai beneficii şi pentru moral, şi pentru sănătate. În mare, ştiai. Dar oamenii de ştiinţă vin cu cele mai recente detalii. Nu-s picante, da-s incitante.
Prin sex, Natura ne manipulează: ne ademeneşte în al nouălea cer cu un scop foarte pragmatic – să perpetuăm specia!
CREIERUL JUBILEAZĂ
Euforia de după…. este meritul creierului: el „produce” dopamină şi serotonină – hormonii „mesageri” ai plăcerii. Tot meritul creierului este şi eliberarea endorfinelor, care provoacă starea de relaxare favorabilă somnului. Nimic mai potrivit, aşadar, când te bântuie angoasele sau stresul, decât amorul.
INIMA „FACE MUŞCHI”
Este primul organ atins de flacăra iubirii şi primul beneficiar al activităţii sexuale. Cercetătorii susţin cu tărie că riscurile de boli cardiace se reduc pe măsură ce frecvenţa actului sexual creşte. Efortul fizic la care este supus organismul îl ajută să elimine toxinele, activează circulaţia venoasă şi antrenează musculatura inimii. În perioada de excitare, cordul urcă de la 75 de bătăi pe minut la peste 100, pentru ca în momentul orgasmului să înregistreze 180 de bătăi pe minut. Muşchiul inimii trebuie să lucreze ca să rămână viguros, iar actul sexual este, pentru el, gimnastica ideală.
SCADE RISCUL DE CANCER DE PROSTATĂ
„Executat” cel puţin de trei ori pe săptămână, actul sexual reduce cu 15% riscul de apariţie, în timp, a cancerului de prostată – cea mai frecventă formă de cancer la bărbaţi. Pe de altă parte, cercetările au demonstrat că problemele de erecţie pe care le acuză bărbaţii după 40 de ani pot semnala o maladie cardiovasculară, un diabet sau o depresie.
SOMNIFER FĂRĂ RIVAL
Unii mai apucă să aprindă o ţigară, dar cei mai mulţi alunecă imediat în braţele lui Morfeu. Endorfinele eliberate prin orgasm provoacă instantaneu relaxarea fizică şi psihică. Spre iritarea partenerelor lor, campioni la adormit – proba de viteză sunt bărbaţii… Detaliu ce probează, de fapt, superioritatea femeii.
STRESUL PIERDE PARTIDA
Partenerii care întreţin raporturi sexuale cu penetrare sunt mai puţin stresaţi şi revin mai repede la valori normale ale tensiunii arteriale decât cei care au alte tipuri de activităţi sexuale. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de un psiholog american pe un grup format din 24 de femei şi 22 de bărbaţi. Se pare că avantajul decurge din stimularea, prin penetrare, a unor nervi sau din producţia de ocitocină.
SEX ACTIV = CUPLU LONGEVIV
Am păstrat acest argument la urmă, dar nu ca cel din urmă. Cuplurile cu o sexualitate înfloritoare ţin, de regulă, piept vremii şi vremurilor. Iar partenerii sunt mai sănătoşi şi trupeşte, şi sufleteşte. Ceea ce vă dorim din plin şi ţie, şi „jumătăţii” tale!
RISC REDUS DE CANCER LA SÂN
Nici profitul femeilor nu este mai prejos: lumea medicală susţine că viaţa sexuală împlinită „taie” elanul cancerului la sân şi al fibroamelor uterine. Stimularea mameloanelor şi orgasmul eliberează un hormon – ocitocină – benefic pentru sân (el stimulează contracţia uterină şi favorizează alăptarea).
LA VIE EN ROSE
Buna dispoziţie preia comanda. Tot endorfinele fac jocul: ele gestionează stresul, fac uitate supărările, colorează viaţa în roz.
ANGOASE? TIMIDITATE? AIUREA!
Te-ai cuibărit în braţele partenerului/partenerei şi nimic nu te mai poate atinge. Inima îţi este plină de tandreţe şi recunoştinţă, angoasele s-au spulberat, nici urmă de timiditate – acum eşti stăpâna/stăpânul lumii. Nervi? Anxietate? Sunt pentru alţii!
DEPRESIA NU ARE NICI O ŞANSĂ
Teama de singurătate şi/sau de eşecul social – spun psihologii – este „sâmburele” celor mai multe tulburări depresive. Lipsa afecţiunii poate fi suplinită, însă, prin actul sexual. Beatitudinea resimţită după… pansează toate rănile morale şi sufleteşti.