Ficatul este unul dintre cele mai mari și mai importante organe din corpul nostru. În momentul în care începe să nu mai funcționeze așa cum trebuie, și organismul tău trece printr-o serie de schimbări.
Unul dintre motivele pentru care te poți confrunta cu disfuncții ale ficatului sunt toxinele care pot pune în pericol acest organ și, uneori, chiar și viața. Iată cum îți dai seama că ai un ficat toxic!
Crampe la stomac și balonare
Nu este nimic în neregulă dacă ai aceste simptome din când în când. Însă, dacă ele încep să devină ceva obișnuit și, mai mult decât atât, și gleznele sau picioarele le simți umflate, atunci înseamnă că ai o problemă. Iar dacă aceasta revine la intervale apropiate de timp, atunci este posibil să te confrunți cu simptomele unui ficat toxic. Este posibil ca acest organ să nu filtreze corespunzător toxinele, care se acumulează, astfel, la tine în organism. Așadar, este recomandat să mergi să vezi un doctor cât mai repede posibil.
Urina ta este mai deschisă la culoare ca de obicei? Scaunul tău are o nuanță decolorată și prezintă urme de sânge? Pentru a scăpa de dubii, cel mai bine este să mergi la doctor. Este posibil ca aceste simptome să aibă legătură cu alte boli, cum ar fi modificări ale bilirubinei, însă la fel de posibil este să te confrunți cu un ficat toxic.
Dacă ai mâncărimi pe piele, atunci trebuie să te îngrijorezi. Explicația este aceea că toxinele se acumulează în organism și nu mai pot fi eliminate de ficat, cauzând reacții la nivelul epidermei. Desigur, aceste stări pot fi cauza și altor boli, așa că, dacă sunt recurente, mergi la medicul tău pentru a stabili care este adevărata cauză a acestor manifestări.
Dacă la scurt timp după ce ai mâncat ai senzația de sațietate și ai reflux esofagian, acestea sunt semne cel mai adesea asociate cu un ficat toxic. Cum acest organ este asociat cu procesul de digestie, este posibil ca refluxul să aibă, la rândul său, legătură cu o problemă hepatică.
Scaun diareic
Sistemul digestiv este cel care este vinovat de scaunele foarte moi, iar dacă acestea se repetă frecvent, riști să te deshidratezi. Fii atentă la frecvența acestor scaune, iar dacă le ai de mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână, atunci este cazul să mergi la medic.
Oboseală generală
Ai o stare de letargie continuă? Chiar și când te trezești dimineața ai senzația că ești în permanență obosită? De vină ar putea fi tot un ficat toxic. Iară dacă simptomele prezentate mai sus sunt prezente, de asemenea, atunci cel mai probabil de confrunți cu o astfel de problemă.