Într-un alt studiu din 2011, efectuat de cercetătorii spanioli, s-a constatat că peste o treime dintre adulții care ajung să facă Alzheimer au simptome cu mult înainte de apariția bolii.
1. Schimbări de personalitate
Un semn de înhrijorare îl reprezintă transformarea unei persoane prietenoase și vesele în una morocănoasă. La început ar putea părea doar o pasă proastă, însă cu timpul, această stare devine tot mai prezentă. Chiar dacă bolnavul continuă să spună glume și să vorbească mult, începe să vorbească nepotrivit și să facă tot felul de acuzații. În astfel de cazuri, nici măcar familia nu se gândește că acest comportament ar putea fi cauzat de Alzheimer.
2. Probleme la executarea sarcinilor ușoare
Ce era simplu de făcut poate deveni o adevărată povară pentru un bolnav. Persoana poate întâmpina dificultăți în a duce la bun sfârșit o sarcină care necesită mai mulți pași. De exemplu, un individ care iubea să gătească, va evita rețetele complicate. În plus, bolnavul va face planuri, dar nu le va duce până la capăt, indiferent că este vorba despre o vacanță sau orice altă activitate.
3. Probleme de vedere
Problemele de percepție sau de văz pot apărea înaintea pierderilor de memorie, mai spun specialiștii. Bolnavii pot avea probleme la condus sau chiar atunci când se plimbă sau coboară scările. Pentru că nu mai apreciază corect distanțele sau culorile, pot provoca accidente.
Individul nu mai poate spune corect cuvintele, iar această problemă trece, de cele mai multe ori, neobservată de familie. De exemplu, o persoană se poate opri în mijlocul frazei, nemaiștiind ce să spună.
5. Izolare
În stadii incipiente, bolnavii de Alzheimer devin conștienți că ceva nu este în regulă, însă nu știu exact care este problema. Pentru că simt că încep să piardă controlul, vor căuta să petreacă cât mai mult timp singuri, în speranța că vor recăpăta controlul.