Bolile imune sunt foarte greu de identificat și dau multe bătăi de cap. Vezi cum îți dai seama că suferi de o astfel de afecțiune.
Sunt aproximativ 80 de tipuri de boli autoimune, cunoscute de medicina modernă, iar gravitatea lor variază. Au, însă, în comun un sistem imunitar foarte activ sau, dimpotivă, foarte încet. Sistemul imunitar are rolul de a-ți apăra organismul de viruși și bacterii, dar în cazuri unor astfel de afecțiuni, ajunge să atace și celule sănătoase.
Simptomele bolilor autoimune
Durerile musculare sau articulare, în lipsa efortului, pot indica apariția unei boli autoimune. Disconfortul resimțit poate fi ascuțit și temporar, dar revine constant.
Unul dintre cele mai comune simptome ale unei astfel de afecțiuni este pierderea bruscă în greutate. Dacă nu ții nicio dietă, dar observi că ai pierdut câteva kilograme, mergi la doctor, pentru că nu este normal să se întâmple asta. De obicei, pe lângă această problemă pot apărea boala celiacă, sindromul colonului iritabil sau boala Graves.
Erupțiile de pe piele care apar și dispar pot fi un semn de boală autoimună. În alte cazuri, bolnavul se confruntă cu uscăciunea excesivă a pielii, dar și a gurii sau a ochilor.
Astfel de boli îl fac pe bolnav să nu mai fie capabil să se concentreze și să se simtă epuizat psihic.
Oboseala excesivă și luarea în greutate sunt alte semne ale unei boli autoimune. Din când în când, te poți simți epuizată, dar dacă se întâmplă frecvent, mergi la medic.
Dacă simți că îți amorțesc anumite părți ale corpului, precum mâinile sau picioarele, ar putea fi un semn că sistemul tău imunitar este dat peste cap. În alte cazuri, apar avorturi spontane sau cheaguri de sânge pe artere.
Cum previi apariția unei boli autoimune
În cazul în care o persoană este diagnosticată cu o boală autoimună, sunt puține lucruri pe care le poate face medicul. Cel mai important este să găsești factorul care îți dă sistemul imunitar peste cap. Poate fi vorba de alimente bogate în sodiu, anumite cereale, polen, deficiențe de vitamine sau folosirea unor anumite medicamente. Odată ce ai descoperit ce anume îți declanșează un răspuns autoimun, vei putea reduce și simptomele.