Mucegaiul este o problemă extrem de serioasă, care îți poate afecta sănătatea, dar uneori nu știi că îl ai. Vezi cum îți dai seama că aerul din casa ta este toxic.
În momentul în care inhalezi aer toxic, pe plămânii tăi rămân urme care nu pot fi șterse atât de ușor. Mucegaiul, de exemplu, produce micotoxine, substanțe care pot fi detectate în urină, saliva sau scaun. În momentul în care intri în contact cu ele, te poți confrunta cu probleme minore de sănătate, precum alergiile sau o ușoară inflamație, sau cu afecțiuni ceva mai grave, precum astmul sau problemele sistemului imunitar.
Sunt numeroase semen care te pot anunța că ești expusă mucegaiului, potrivit fhfn.org. Durerile musculare, rigiditatea articulațiilor, dificultățile de concentrare, problemele de memorie, oboseala cronică sau slăbiciunea pot apărea atunci când aerul din locuința ta este toxic. În alte cazuri mai pot apărea amețeli, dificultăți de respirație, nas înfundat, amorțeli sau sensibilitate la lumină.
Ce trebuie să faci când ai mucegai
Dacă suspectezi că ai mucegai în casă, primul pas pe care trebuie să îl faci este să scapi de el. Dacă nu poți face asta, mută-te, pentru că pericolul pentru sănătatea ta este foarte mare și nu ai de ce să îl ignori. În al doilea rând, fă o cură de detoxificare. Poți folosi argilă sau cărbune active pentru a elimina toxinele. Consumă mai multe probiotice, magneziu și legume și fructe, pentru a-ți întări organismul.
Boli pe care le poți face de la mucegai
Mucegaiul nu doar te îmbolnăvește, ci te poate ucide. Cercetătorii au stabilit că toate tipurile de mucegai pot provoca boli cronice, diferă doar severitatea lor. De altfel, vârsta și starea de sănătate pe care o ai în momentul în care ești expusă la mucegai sunt foarte importante, deoarece te pot proteja sau te pot face vulnerabilă în fața acestor substanțe periculoase.
În momentul în care ai fost expusă la mucegai mai mult timp, te poți confrunta cu dureri constant de cap, sângerări nazale, probleme respiratorii, diaree, lipsa poftei de mâncare, erupții cutanate, inflamarea ganglionilor sau bronșite. Dacă nu iei măsuri nici în aceste momente, trebuie să știi că mucegaiul poate provoca orbire, leziuni permanente ale creierului, cancer, hemoragii pulomnare și chiar moarte.
Cum scapi de mucegai
În momentul în care observe că ai mucegai, află care este cauza apariției lui. Poate fi din cauza umidității aerului din casă. Aerisește camerele mai bine și izolează-ți locuința. Fii atentă la plante, pentru că mucegaiul apare, de obicei, în pământul umed din ghivece și se poate răspândi, apoi, în toată casa.
Sursa foto: 123rf.