Potasiul este un micronutrient care are rolul de a menține volumul de fluide în corp. Vezi cum îți dai seama că nu ai suficient în organism.
Potasiul se găsește în fructe, pește și cereale integrale, este absorbit prin intestine și depozitat în rinichi și celule. Nivelul sănătos de potasiu este esențial pentru menținerea transmisiei nervoase, nivelului de fluide și sănătății inimii, potrivit blogs.naturalnews.com. Nivelul foarte scăzut de potasiu poate duce la deces, de aceea doza zilnică recomandată este de 4,700 de mg.
Sunt numeroase simptome care îți pot da de înțeles că ai lipsă de potasiu. La început apar doar una, două semnale, dar când nivelul acestui nutrient este foarte mic, apar mai multe semne.
Ești constant obosită
Fiecare celulă din organism are nevoie de potasiu pentru a funcționa, iar când nu consumi destul, te simți epuizată. Dacă dormi suficient, dar tot ești obosită, întreabă-ți medicul dacă nu cumva ai nevoie de potasiu.
Ai tensiune mare
Potasiul ajută vasele de sânge să se relaxeze. Când nu ai suficient, acestea devin rigide, astfel că îți crește tensiunea.
Mănânci alimente procesate
Dacă mănânci frecvent alimente procesate, riscul să ai lipsă de potasiu este foarte mare, deoarece chips-urile și semi-preparatele sunt bogate în sodiu. Renunță la produse sărtate dacă vrei ca organismul tău să absoarbă potasiul.
Ai crampe musculare
Potasiul joacă un rol foarte important în menținerea sănătății mușchilor, așa că atunci când nivelul este foarte scăzut, te confrunți cu spasme musculare și dureri.
Ai palpitații
Toată lumea se confruntă, la un moment dat, cu palpitații. Dacă ai, însă, constant astfel de simptome, înseamnă că ai nevoie de mai mult potasiu. Mergi la medic și vezi care este nivelul acestui nutrient în organismul tău.
Amețești
O scădere dramatică a nivelului de potasiu încetinește bătăile inimii și te face să simți că urmează să leșini.
Te constipi
Prea puțin potasiu încetinește și alte funcții ale organismului, iar sistemul digestiv nu face excepție. Balonarea și crampele abdominale pot, de asemenea, să apară.
Ai amorțeli
Potasiul îți menține sistemul nervos sănătos. Când ai prea puțin, simți furnicături și amorțeli.
Ce să mănânci ca să ai mai mult potasiu
Fructele sunt o sursă importantă de potasiu. Bananele sunt cele mai bogate în acest nutrient, dar și portocalele, mango, kiwi, caisele, curmalele și avocado îl conțin.
Și din legume îți poți lua doza zilnică de potasiu. Ar trebui să consumi zilnic morcovi, cartofi dulci și ardei roșii.
Peștele este o sursă importantă de potasiu. Sardinele au cea mai mare cantitate, dar găsești acest nutrient și în somon. Carnea de pui la grătar te ajută să ai un nivel sănătos de potasiu, mai ales când este combinat cu roșii, frunze verzi și semințe.
Sursa foto: 123rf.