Secțiile ATI, pline din cauza oamenilor care se tratează acasă, potrivit unui medic

.
Secțiile ATI din România sunt pline, iar acest lucru se datorează parțial oamenilor care aleg să apeleze la ajutor medical prea târziu.

Mulți oameni cred că pot duce boala COVID-19 singuri, după cum spun medicii citați de Libertatea. La Iași, zilnic ajung la Urgențe între trei și șase cazuri de persoane care au nevoie de oxigen, inclusiv persoane tinere, de 30 de ani.

Medicii contactați de Libertatea au tras un semnal de alarmă, spunând că încă din preajma Crăciunului, când au început să se găsească ușor teste antigen pentru depistarea COVID-19, oamenii au început să se testeze acasă. Dacă rezultatul era pozitiv, ei alegeau adeseori să se trateze singuri la domiciliu, uneori fără să anunțe medicul de familie și preferând să urmeze o serie de tratamente care se găsesc pe internet.

Deși mulți reușesc să treacă cu bine de boală, însă există și cazuri în care starea lor de sănătate se înrăutățește și ajung în stare gravă la spitală, uneori chiar la ATI, din cauză că nu au urmărit evoluția bolii cu un medic.

Citește și: Care sunt sechelele cu care rămân unii oameni după vindecarea de COVID-19

Citește și: Tulpină de coronavirus dublu mutantă, descoperită în India

Citește și: Studiu: varianta britanică de COVID-19 ar avea un grad mai mare de mortalitate

Citește și: O pisică din Italia, primul animal infectat cu tulpina britanică a noului coronavirus

„În opinia mea, foarte multă lume crede că poate să treacă peste boală acasă, cu tratamentele din social media, fără să ajungă la spital. Ei nu își pot evalua singuri simptomele decât atunci când se simt foarte rău și devin automat o urgență. Ajung la spital ca urmare a luptei organismului cu acea stare inflamatorie exhaustivă”

Dr. Radu Dabija, pneumolog și manager al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, a explicat în detaliu fenomenul: „În opinia mea, foarte multă lume crede că poate să treacă peste boală acasă, cu tratamentele din social media, fără să ajungă la spital. Ei nu își pot evalua singuri simptomele decât atunci când se simt foarte rău și devin automat o urgență. Ajung la spital ca urmare a luptei organismului cu acea stare inflamatorie exhaustivă”.

Doctorul Dabija a mai subliniat că mulți pacienți ar fi cruțați de suferință dacă ar consulta doctorul în cazul în care au simptome: „Astfel, chiar dacă aleg să se trateze acasă, să existe un moment zero în care a fost văzut de un medic. Decizia de a rămâne sau nu internat va fi a pacientului, dar recomandarea va fi a medicului care l-a consultat și, dacă pacientul refuză internarea, atunci putem să spunem că înțelege riscurile și își asumă asta. Cei care rămân acasă iau decizia fără să știe care este starea lor, de fapt”.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton