Te-ai întrebat vreodată cum se fac delicioşii crenvurşti pe care îi mănânci fierţi sau sub formă de hot dog?
Carnea ce rămâne pe oasele de pui după îndepărtarea bucăţilor mari, este dezosată mecanic, adică oasele se trec printr-o sită metalică, apoi resturile se conbimă cu apă. Rezultă o pastă rozalie care se amestecă imediat cu carne de porc tocată. Ceea ce iese nu seamănă deloc cu carnea de crenvurşti, nici la gust, nici la culoarea. Aspectul şi gustul produsului final sunt date de multe E-uri: coloranţi, conservaţi, arome, etc.
La finalul procesului descris de Daily Mail, compoziţia este „îndesată” în acele tuburi de plastic transparent, apoi este afumată.
Aşa se face că crenvurştii ieftini sunt unul din cele mai periculoase alimente pentru sănătatea noastră.
Aşadar iată ce conţin crenvurştii:
1. Carne – de obicei se folosesc resturile de carne de porc care rezultă după ce se fac şunca sau salamurile de calitate. Se poate combina cu carne de curcan sau pui.
2. Apă – se adaugă pentru a obţine consistenţa dorită.
3. Amidon – obţinut din cartofi sau făină de grâu, amidonul e folosit pentru o cinsistenţă plăcută şi pentur că „leagă” ingredientele între ele.
4. Sare – crenvurştii conţin aproximativ 2% sare, chiar dacă gustul nu se simte. Un singur crenvurşt poate să conţină a zece parte din doza maximă de sare recomandată unui adult pe zi.
5. proteine din lapte – acestea ajută la legarea ingredientelor şi nu sunt periculoase decât pentru cei care au intoleranţă sa alergie la lapte.
6. E-uri: nitrat de sodiu, care e un conservant cancerigen, monosodiu glutamat, pentru un gust bun, plus alte arome, antioxidanţi, emulsificatori, condimente, etc.
Foto: Thinkstock