Scapă de varice vara asta!

.

Varicele reprezintă cea mai frecventă boală a venelor şi se caracterizează prin dilataţii patologice şi permanente ale venelor care aparţin sistemului venos superficial.
În general, varicele se regăsesc la nivelul membrelor inferioare, pe gambe şi pe coapse. Această boală poate apărea atât la femei, cât şi la bărbaţi, indiferent de vârstă, deşi, conform studiilor efectuate, cele mai dese cazuri de varice sunt întâlnite în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani.  

Principale cauze ale apariţiei varicelor sunt:

â–º moştenirea genetică
â–º statul prelungit în picioare
â–º efortul muscular intens şi prelungit
â–º sedentarismul (statul prea mult timp pe scaun)
â–º obezitatea care duce la leziuni ale pereţilor venoşi
â–º dereglările hormonale: pubertate, menstruaţie, sarcină, menopauză.

Cum se manifestă?

Primele simptome ale bolii se caracterizează prin stări de oboseală, amorţeală şi senzaţie de greutate la nivelul gambei. Toate aceste manifestări apar după ore întregi de stat în picioare, după depunerea unui efort intens sau după ce ai stat un timp îndelungat pe scaun. În cazul varicelor există mai multe metode de tratament, acestea variind în funcţie de gradul de evoluţie a bolii şi de vârsta pacientului.

Înainte de a opta pentru o anumită metodă, cel mai bine este să-ţi faci un control pentru depistarea varicelor şi a vaselor de sânge sparte, în urma căruia doctorul să-ţi recomande tratamentul adecvat.

Tratamentul medicamentos

Acesta constă în administrarea de medicamente flebotonice care reduc edemul şi inflamaţia vaselor de sânge. De obicei este recomandat persoanelor predispuse genetic varicelor sau pacienţilor care nu pot suferi o intervenţie chirurgicală.  

Scleroterapia

O altă tehnică în tratamentul varicelor este microscleroza sau scleroterapia care se aplică varicelor de talie mică. Aceasta constă în injectarea unei soluţii sclerozante în varice folosindu-se un ac minuscul. Medicul va prepara concentraţia produsului în funcţie de afecţiunea tratată.

Un astfel de tratament durează de la 30 de minute până la cel mult o oră. În general, pentru rezultate optime sunt necesare 3-4 tratamente de acest tip. Apelând la scleroterapie, pacienţii nu necesită o perioadă de recuperare post operatorie, aceş-tia putându-şi relua activităţile obişnuite în primele 24 de ore.

Intervenţia chirurgicală > Această metodă, la rândul ei, poate fi de mai multe tipuri:

Crosectomie: Constă în extirparea unei porţiuni din venele safene interne sau externe, care apar în regiunea picioarelor. Intervenţia se face sub anestezie locală şi nu necesită internare, ceea ce permite bolnavului să plece acasă pe propriile picioare la scurt timp după operaţie.

Stripping: Venele mai mici, tributare venei varicoase, sunt smulse cu un dispozitiv flexibil sau prin practicarea unor mici incizii. Venele care fac legătura cu venele profunde sunt ligaturate.

Flebectomia microchirurgicală>  Prin acest procedeu se extirpează dilataţiile venoase cu ajutorul unor instrumente speciale, foarte fine, care permit efectuarea intervenţiei sub anestezie locală, fără internare şi fără a lăsa cicatrice vizibile, ci numai nişte punctuleţe, care dispar ulterior la majoritatea pacienţilor. Metoda este recomandată de majoritatea specialiştilor. După orice intervenţie chirurgicală este recomandată purtarea ciorapilor colanţi medicinali pe o perioadă de una sau două luni.

Operaţia cu laser > Aceasta se aplică în cazul varicelor foarte fine, intradermice. Un dezavantaj al acestei metode constă în faptul că tratamentele cu laser pot duce la apariţia de cicatrice şi modificări ale culorii pielii.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale