Scapă de afecţiunile biliare

.

După masă ai tot mai des senzaţie de greaţă, dureri de cap, gust amar şi eşti balonată? Ar trebui să mergi la medic, pentru că este posibil să te confrunţi cu o afecţiune biliară.

În rândul populaţiei adulte, 10-15% dintre oameni sunt purtători de calculi. Cancerul vezicii biliare este însoţit de litiază biliară în aproape jumătate  dintre cazuri, iar circa 10% dintre litiazici fac un cancer al vezicii biliare.

Colecistul sau vezica biliară este cunoscută popular şi sub denumirea de bilă, după secreţia pe care o conţine. El are rolul de a stoca bila (secreţia produsă de ficat) între mese şi de a o elibera în duoden în timpul meselor, pentru a ajuta la procesul de digestie. În compoziţia bilei intră: apa (97%), sărurile biliare (1%), pigmenţii biliari (0,5%), colesterolul (1-2%).

 

Factorii care favorizează afecţiunile biliare:

-sexul feminin, raportul femei-bărbaţi fiind de 3-4 la 1;

-vârsta peste 40 de ani;

-dieta hipercalorică sau săracă în calorii (alimente dăunătoare: maioneza, carnea de miel sau de porc, mezelurile grase, smântâna, carnea tocată, ciocolata, cafeaua etc.);

– factorul genetic – rude care au manifestat boala;

– sedentarismul;

– obezitatea;

– surmenajul;

– traume psihice etc.

Ce probleme pot apărea

Litiaza biliară

Prezenţa unor formaţiuni dure, sub forma unor pietre, la nivelul căilor biliare, poartă numele de litiază biliară. De pildă, în urma unei mese bogate în grăsimi, creşte concentraţia de colesterol care ajunge în bilă, aceasta devenind vâscoasă. Scăderea raportului săruri biliare/colesterol duce la coagularea cristalelor  de colesterol sub formă decalculi biliari. O altă cauză este modificarea compoziţiei biliare ca urmare a dereglării metabolismului hepatic. Calculii biliari apar şi din cauza hipotoniei colecistului – fenomen numit popular „bilă leneşă” – care nu permite evacuarea bilei în duoden. Formarea pietrelor biliare poate fi favorizată în mai multe moduri şi de factorii infecţioşi care duc la modificarea pH-ului şi compoziţiei chimice a bilei infectate. Complicaţiile litiazei biliare sunt numeroase şi se pot răsfrânge asupra căilor biliare, ficatului, pancreasului şi tubului digestiv.

-Simptome ale litiazei biliare

În multe dintre cazuri, e-istă riscul ca această afecţiune să nu aibă nici o manifestare. Forma latentă a litiazei biliare se manifestă prin senzaţie de greutate în regiunea sternului, jenă dureroasă la acest nivel, mai ales după efort, în condiţii de oboseală, după călătorii cu diferite vehicule sau în caz de abateri de la regimul alimentar. Pot apărea şi tulburări intestinale sub formă de constipaţie sau de diaree postprandială (după masă). De asemenea, se manifestă prin: gust amar, senzaţie de greaţă, balonări, ameţeală.

-Colica biliară (colica hepatică)

Este manifestarea „zgomotoasă” a litiazei biliare şi se datorează unor contracţii spastice refle-e ale vezicii sau ale căilor biliare. Aceasta presupune e-istenţa în colecist a unuia sau a mai multor calculi (pietre).

Simptome ale colicilor biliare

Durerea apare brusc, mai ales noaptea, şi este de o intensitate violentă. Sediul durerii este „coşul pieptului”, spre partea dreaptă, sau regiunea ficatului, transmiţându-se în umărul drept, cu iradieri în regiunea omoplatului şi a toracelui. Durerea este însoţită de vărsături bilioase (verzui, cu gust amar), ameţeli, stări febrile, frisoane, transpiraţii, e-tremităţi reci.

Cum se tratează afecţiunile bilei

Litiaza biliară, în lipsa manifestării crizelor de colici biliare, se tratează prin eliminarea factorilor favorizanţi. Astfel, se vor evita: abuzurile alimentare, sedentarismul, surmenajul şi constipaţia. De asemenea, tratarea corectă a litiazei biliare implică tratarea eventualelor afecţiuni endocrine, a bolilor de nutriţie, a infecţiilor biliare şi intestinale. Criza de colică biliară se tratează cu antispastice (No-spa, Scobutil, Papaverină ş.a.), Metoclopramid (pentru greaţă) şi antibiotic, dacă, în urma investigaţiilor medicale, a fost depistată colecistita acută. În cazul litiazei biliare, majoritatea medicilor recomandă tratamentul chirurgical. Există o excepţie: calculii mici de câţiva milimetri, care se elimină în mod natural. Iată câteva dintre argumentele pentru care specialiştii recomandă tratamentul chirurgical:

– tratamentul cu medicamente care dizolvă calculii nu are decât rezultate temporare,pentru că aceştia se refac;

– stările de rău nu dispar nici în urma regimului alimentar;

– în general, nici tratamentul naturist nu dă rezultate;

– tratamentul chirurgical constă în e-tirparea vezicii biliare,

nu doar a calculilor;

– operaţia este o intervenţie relativ simplă, fără tăietură, realizată prin metoda laparoscopică.

Această metodă se poate aplica doar în cazul pacienţilor la care nu există complicaţii.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton