Pepenele galben este una dintre minunile naturii: nu numai că e extrem de gustos, dar are şi o mulţime de indicaţii terapeutice.
Originar din Asia tropicală, pepenele galben este unul dintre cele mai apreciate fructe de la noi, datorită, fără îndoială, aromei inconfundabile. Este utilizat atât intern, ca atare, sau în diferite preparate culinare, cât şi extern, sub formă de măşti cosmetice hidratante sau de cataplasme, în cazul unor arsuri uşoare ori în cel al unor inflamaţii.
Sănătate la felie
Deşi conţine multă apă (88 %), ca şi „fratele” său verde, pepenele galben oferă organismului şi un aport considerabil de vitaminele A, B şi C, potasiu, calciu şi fibre. Compoziţia sa îi conferă calităţi diuretice, laxative, răcoritoare şi de regenerare a ţesuturilor. Din acest motiv, pepenele galben este indicat în oligurii (scăderea cantităţii de urină), constipaţie, hemoroizi, gută, reumatism sau litiază. Seminţele de pepene galben, transformate în praf, sunt indicate în problemele digestive. Tot din seminţe se poate obţine un „lapte” vegetal, folosit în diferite creme cosmetice sau consumat în loc de suc. Nectarul de pepene galben este un foarte bun adjuvant în tratamentele cu plante medicinale. În anemie sau convalescenţă, se recomandă câte trei căni de nectar pe zi, băute cu o oră înainte de masă.
Un deliciu care nu îngraşă
Deşi are o aromă uşor dulceagă, pepenele galben are în organism un aport de zahăr mai mult decât rezonabil. Nici contribuţia sa calorică (48 kcal/100 g) nu ar trebui să descurajeze consumul. Mai mult, persoanele cu un apetit foarte puternic pot mânca un kilogram de pepene la începutul zilei şi unul la prânz, scăpând astfel de senzaţia persistentă de foame şi consumând, pe parcursul zilei, o cantitate considerabil mai mică de alte alimente.
Pepenele galben este contraindicat suferinzilor de enterite sau de dispepsie.