Sarea este necesară pentru buna funcţionare a organismului, însă excesul este periculos atât pentru sănătate cât şi pentru siluetă.
OMS ne recomandă să nu depăşim 5 grame de sare pe zi, iar Food Standard Agency, din Marea Britanie a stabilit cantitatea maximă la 6 grame. Şi totuşi, conform studiilor, un britanic consumă în jur de 8,6 grame de sare pe zi. În lipsa unor date concrete putem doar să bănuim că nici românii nu stau mai bine.
De ce este nevoie să limităm cantitatea de sare? Problema este sodiul, un mineral foarte important, dar care poate deveni periculos. Printre altele, el contribuie la menţinerea echilibrului electrolitic şi controlează tensiunea arterială. Dar organismul uman are nevoie de cantităţi foarte mici. Excesul afectează rinichii, ficatul şi duce la hipertensiune.
Adevărata problemă nu este sarea de masă, cea pe care o punem noi în mancare, ci aditivii alimentari care se folosesc la producerea alimentelor procesate. Unii dintre aceştia conţin sodiu foarte mult. Chiar se estimează că 70% din sodiul pe care îl consumăm provine din alimentele procesate.
Putem limita cantitatea consumată numai dacă evităm mâncarea procesată. Cei de la OMS estimează că, la nivel mondial, peste 4 milioane de decese ar fi evitate, în fiecare an, dacă am învaţa să ne limităm la cele 5 grame de sare pe zi. Cei care nu fac asta riscă un atact vascular cerebral sau boli cardiovasculare grave.
Se ştie deja că sarea este interzisă celor care au hipertensiune sau alte afecţiuni legate de sistemul cardiovascular. Mai puţin se ştie, însă, că şi obezii ar trebui să se abţină de la gustări sărate.
Două nutriţioniste din SUA consideră că sarea „îngraşă” şi chiar au scris o carte în care propun o dietă de o lună bazată doar pe înlocuirea alimentelor normale cu unele sărace în sodiu.
Ele spun că sarea provoacă sete, foame şi crează pofte. Mai mult, se pare că sodiul ar provoca şi inflamaţii ale ţesuturilor, ceea ce perturbă circulaţia normală a sângelui şi împiedică arderea grăsimilor.
Când ne alegem mâncarea trebuie să citim eticheta pentru a vedea cât sodiu conţine fiecare produs în parte. Chiar şi alimentele sănătoase, de exemplu cele din cereale integrale, pot să conţină cantităţi mari de sare. Nu este de ajuns să ne bazăm pe papilele gustative pentru că unele produse, deşi sunt bogate în sodiu, nu au gust sărat. Ajunge să ne gândim la mezeluri sau pâine.
Cele două nutriţioniste ne sfătuiesc să alegem alimentele sărace în sodiu, fără să renunţam la ceea ce ne place. Floricelele de porumb pot sa fie condimentate cu paprika sau cu verdeţuri, în loc de sare. La fel şi alunele sau seminţele.
Ideal este să cumpărăm produsele crude şi să le prăjim în casă. Astfel, chiar dacă nu renunţăm complet la sare, conţinutul de sare e mai mic, pentru că eliminam aditivii bogaţi în sodiu.