Având în vedere că mesele românilor sunt pline de Sărbători, iar mâncărurile tradiţionale nu sunt prea blânde cu silueta, este greu să ieşi din vacanţă cu greutatea neschimbată.
Află ce poţi face pentru a păstra „daunele” la minim.
Un kilogram în plus n-ar fi mare lucru, însă cercetările arată că mulţi dintre noi nu iau măsuri pentru a scăpa de el după vacanţă. La Paşte se mai adaugă încă un kilogram, în vacanţă de vară încă unul şi tot aşa…
Totuşi, dacă eşti atentă, poţi să te bucuri de bunătăţi şi fără să te îngraşi.
Sărbătorile nu înseamnă mâncare
Mulţi pierd din vedere faptul că Sărbătorile înseamnă şi alte lucruri în afară de mâncare. Sărbătorile de iarnă înseamnă întâlniri cu familia şi cu vechii prieteni, bătăi cu zăpadă, sporturi de iarnă, târguri de Crăciun şi câte şi mai câte. Iar dacă mergi în vizită la cineva nu mergi ca să mănânci, ci ca să stai de vorbă. La fel şi la petreceri: ocupă-ţi timpul cu dans şi conversaţii plăcute.
Nu te abţine de la nimic
Totuşi, la masă va trebui să te aşezi. Sfatul dr. Mihaela Bilic este să mănânci câte puţin din toate pentru că în mod clar nu te vei putea abţine de la bunătăţi. Specialistul mai recomandă împărţirea unei mese pe tot parcursul zilei: aperitivele dimineaţa, sarmalele la prânz, iar friptura şi salată de legume seara.
Găteşte dietetic
Dacă masa va fi încărcată, pune pe ea mâncăruri cât mai uşoare. „Salata boeuf nu trebuie să fie înecată în maioneză, iar sarmalele nu trebuie să plutească în grăsime” spune dr. Mihaela Bilic, care mai recomandă în fiecare zi câte o salată de legume.
Pentru a mai scuti din calorii, poţi să modifici reţetele de mâncare şi dulciuri. Află cum poţi transforma o reţetă aşa încât să fie mai sănătoasă şi descoperă reţete de prăjituri dietetice.
Desigur, există opţiunea să mergi pe un meniu vegetarian de Sărbători, care, teoretic, are mai puţine calorii. Dacă nu vrei să mergi până la extremă, caută modalităţi alternative de a prepara produsele tradiţionale: sarmale din piept de pui, friptură de curcan la cuptor în locul cărnii de porc prăjite, un iaurt cu fructe în loc de desert etc.
Atenţie la combinaţii
Dr. Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă să fim atenţi la combinaţiile de alimente pe care le facem. Din punctul său de vedere, sarmalele sunt un pericol, atât pentru siluetă, cât şi pentru sistemul digestiv, din cauza combinaţiei între carnea grasă şi orezul amidonos.
De altfel, mulţi nutriţionişti ne îndeamnă să nu combinăm grăsimile şi carbohidraţii, spunând că nu mâncarea în sine ne îngraşă, ci combinaţiile greşite. Asta înseamnă că poţi să te bucuri de friptură, de salată boeuf, dar fără să adaugi şi pâine. Iar dacă decizi să mănânci cozonac, acesta ar trebui să reprezinte o masă separată ca să nu fie combinat cu grăsimi.
Foto: Shutterstock