Bucura-te de bogaţiile toamnei! Gutuile, supranumite si „merele de aur”, sunt pline de vitamine si minerale, fortifica organismul, acţioneaza ca un puternic antioxidant si te ajuta sa slabesti, daca asta îţi doresti.
Gutuile sunt deosebit de aromate, au o suculenţa redusa, un gust astringent si o consistenţa tare. Se consuma si în stare cruda, dar mai ales preparate sub forma de: gem, dulceaţa de gutui, compot, nectar sau marmelada. De altfel, cuvântul “marmelada” se pare ca si-ar avea originea în echivalentul portughez al cuvântului “gutuie”, “marmelo”.
Proaspete sau preparate, gutuile sunt o sursa semnificativa de zaharuri usor de asimilat. În plus, pectina are un rol important în reducerea colesterolului, a riscului de boli cardiovasculare si în eliminarea din organism a substanţelor toxice. Spre deosebire de alte fructe, gutuile îsi pastreaza proprietaţile terapeutice chiar si atunci când au fost preparate termic. Altfel spus, dulceaţa si compotul de gutui au aceleasi efecte benefi ce în afecţiunile digestive ca si fructele crude. Prin preparare termica sunt însa distruse unele vitamine, printre care si vitamina C.
Vezi cum poti folosi acest fruct intr-o delicioasa mancare de gutui.
Gutuile, potrivite în diete
Cu un gust inconfundabil, gutuile au un conţinut bogat de vitamine B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu si sodiu. Aceste fructe mai conţin si apa, zaharuri, tanin, pectine, protide si acizi organici. Gutuile sunt foarte potrivite în dietele de slabire deoarece au puţine calorii (63 cal/100 g) si sunt bogate în fibre care împiedica asimilarea grasimilor. Au, de asemenea, proprietaţi diuretice si depurative, favorizând eliminarea toxinelor. Doua sau trei gutui incluse în meniul zilnic chiar se recomanda.
Consumate proaspete, gutuile sunt mult mai valoroase din punct de vedere nutriţional. Aceste fructe pot fi preparate si la cuptor (gutui coapte cu pui/curcan sau cu scorţisoara). Gutuile dau gust bun si muraturilor. Se pot adauga câteva felii în borcanul cu gogosari sau pot fi puse la murat ca atare. Pelteaua este un desert gustos. Pentru a pastra cât mai mult din proprietaţile nutritive, fructele se pot fi erbe timp de 30 de minute, trei zile consecutiv.
Consumă gutuile ca atare!
“Gutuile pot fi parte a unei cure de slabire sau a unei diete adaptate pentru diverse afecţiuni, dar ideal ar fi sa fie consumate ca atare si nu gatite, în mâncare sau în dulceaţa. Pot constitui gustari independente ori un desert pentru prânz. Sunt fructe de sezon în România si greu accesibile în alta perioada a anului. De obicei, consumatorul se bucura de aceste fructe mai ales toamna tâziu, când, dupa prima bruma, sunt coapte si au un gust inconfundabil. În ce priveste o avertizare asupra consumului, în general, persoanele cu ulcer gastric, ulcer duodenal sau doar o hiperaciditate gastrica îsi selecteaza singure alimentele care le pot provoca un puseu dureros. Daca afecţiunea de baza este tratata corect, exista voci care spun ca respectarea stricta a unei diete nu mai este necesara. Daca gustul sau hiperaciditatea gastrica nu va permit sa le consumaţi, exista multe fructe alternative toamna care sa va faca sa va placa acest anotimp!” Dr. Ciprian Constantin, Coordonator Secţie Diabet şi Nutriie, Spitalul de Urgenţa Carol Davila