Într-o seară rece de toamnă, nicio cină nu e mai potrivită decât o supă fierbinte. Pe lângă faptul că te încălzeşte pe loc, supa are şi alte beneficii deloc de neglijat.O supă cu legume şi carne conţine cam toţi nutrientii de care ai nevoie, aşa că este perfectă dacă eşti o femeie ocupată. Nu trebuie să găteşti un fel din carne şi o garnitură, ci ajunge o singură oală cu supă. În plus, există atâtea şi atâtea variante încât n-ai cum să te plictiseşti. Supa şi cura de slăbireAsta funcţioneaza mai ales dacă eşti la cură de slăbire. În această situaţie, supa e unul din cei mai buni aliaţi ai tăi pentru că mare parte din ea este apă, aşa că are puţine calorii, dar te ajută să te saturi. Iar dacă ai grijă să o pregăteşti cât mai dietetic poţi mânca supă pe săturate, fără să-ţi faci griji că te abaţi de la calea cea dreapta a curei de slăbire. Un alt avantaj al supei este hidratarea. Un bol de supă contribuie la cei doi litri de lichide pe care suntem îndemnaţi să-i bem zilnic. Decât să bei forţat o jumătate de litru de apă într-o seară, mai bine înlocuieşte cina cu o supă care te ajută să te saturi şi să te hidratezi.Faimoasa supă de varză ajută în mod cert la slăbire, având în vedere că nu conţine decât legume şi apă, însă nu reprezintă o dietă de urmat pe termen lung din cauza carenţelor nutriţionale care sunt foarte probabile. Problema se rezolvă dacă îi adaugi puţină carne, de orice fel, şi ulei de măsline care îţi oferă în plus proteine, grăsimi şi vitamine ce nu se găsesc în legume. De ce este sănătoasă supaDespre supa de pui se ştie clar că este foarte utilă în răceală şi gripă. Studiile au demonstrat că această supă conţine o substanţă care luptă împotriva inflamaţiei, procesul care provoacă simptomele răcelii. Evident, supa nu vindecă răceala, dar în mod sigur te simţi mai bine după ce o mănânci. Deşi mai este nevoie de multe studii în domeniu, pasionaţii de medicină naturistă spun că supele pot să combată multe boli, în funcţie de ingredientele folosite. Astfel, se spune că supa de ceapă este utilă pentru cei care au probleme cu circulaţia şi colesterolul, supa de spanac previne, desigur, anemia, iar supa de varză luptă împotriva obezităţii. În plus, orice supă de legume are efect antioxidant şi previne constipaţia. Dacă nu vrei să renunţi la carbohidraţi îi poţi pune şi crutoane din pâine integrală. Şi carnea din supă are avantajele ei. Se spune că oasele şi măduva care fierb mult timp în supă eliberează minerale preţioase într-o formă uşor de asmilat în organismul nostru. Aşa că nu exclude carnea din reteta ta, chiar dacă eşti la regim. Iar dacă vrei cu adevărat o masă completă într-un singur bol de supă, prepară o reţeta ce include brânză, tofu sau adaugă o lingură de smântână. Află în pagina următoare de ce este sănătoasă ciorba si cum poţi prepara o supă sănătoasă rapid şi simplu!Dar ciorba ce are?N-are nimic! Din contră, este sănătoasă pentru că ea conţine în plus borş sau zeamă de varză acră. Întreabă orice persoană mai în vârstă şi îţi va spune câte beneficii au cele două. Cel puţin despre borş se spune că este detoxifiant, că scade tensiunea şi vindecă orice mahmureală pe loc, lucru valabil şi în cazul verzei murate. Chiar dacă nu crezi în leacuri băbeşti, rămâne totuşi faptul că atât zeama de varză, cât şi borşul sunt rezultate în urma fermentaţiei, proces care duce la formarea unor vitamine importante, cele din grupul B. Unele din ele se distrug în timpul fierberii, aşa că e bine să nu mai fierbi ciorba după ce ai pus borşul.Singura situaţie în care supa ar fi de preferat în locul ciorbei este în timpul unei răceli. Ciorba este acidă, ceea ce poate irita gâtul şi mai mult, aşa că mizează pe supa de pui. Reţete simple şi sănătoase de supăSupă de dovlecei - 2 dovlecei potriviţi ca mărime- 2 cartofi- 1 ceapă- 1/2 căpăţână de usturoi- Ulei- Sare- Pătrunjel- 1 ouSe căleşte ceapa împreună cu o parte din dovleceii curăţaţi de coajă şi tăiaţi cubuleţe. Se adaugă restul de dovlecei, cartofii tăiaţi cubuleţe şi usturoiul pisat. După ce fierb legumele se adaugă pătrunjelul tocat mărunt, se potriveşte de sare şi se drege cu un ou. Supă cremă de mazăre- 500 g mazăre proaspătă sau congelată- 2 morcovi- ţelină- 1 cartof mare- Verdeaţă- Sare- PiperSe pun la fiert morcovul, mazărea, ţelina şi cartoful. Când au fiert se scot din oală, se pasează la blender sau cu furculiţa până devin un piure, apoi se adaugă peste ele zeama în care au fiert sau doar o parte din ea, după gust. Se mai da totul în clocot încă o dată şi se adaugă sarea, piperul şi verdeaţa. Supă de ceapă- 4 cepe mari- 1 litru supă clară de legume- Câteva linguri de făină- 100 grame caşcaval- Câteva felii de pâine- Piper- Sare- Ceapă verde (opţional)Ceapa se taie rondele şi se căleşte bine în ulei. Se adaugă câteva linguri de făină (depinde cât de groasă vrei să iasă supa), apoi se stinge cu supă de legume. Se adaugă sarea şi piperul şi se lasă la fiert o jumătate de oră. Între timp, feliile de pâine se pun la cuptor cu câte o felie subţire de caşcaval deasupra. Când este gata şi supa se serveşte în boluri cu câte una-două felii de pâine cu caşcaval. Supă de iaurt- 3 iaurturi mici- 1 cană mică de lapte dulce- 2 castraveţi- Un pumn de nuci- Sare- MărarIaurtul se amestecă cu laptele, iar peste ele se adaugă castraveţii tocaţi mărunt şi scurşi bine de apă. Se pun nucile, mărarul tocat şi sarea, după gust. Foto: Shutterstock