Ai urinări frecvente însoţite de usturime? Dureri în partea inferioară a abdomenului? Ai putea suferi de o infecţie urinară. Trebuie să mergi la medic ca să îţi pună un diagnostic și să îţi dea un tratament. Pe lângă acesta, leacurile din natură te ajută să grăbești vindecarea și să previi o nouă cistită.
Boala apare, de obicei, ca urmare a infecţiei cu o bacterie, care se găsește în intestinul gros și ajunge, prin diverse moduri, în tractul urinar. Cel mai frecvent, apare după un contact sexual, de aceea boala mai poartă numele de
„Cistită de luna de miere”
În cazul acesta te îmbolnăvești pentru că, după sex, microorganismele din vagin pot pătrunde în uretră și, de acolo, în vezica urinară. Soluţia ar fi să urinezi imediat după contact. Mai poate apărea și dacă, atunci când mergi la toaletă, te ștergi dinspre anus spre vagin. Astfel, aduci bacteriile din anus aproape de căile urinare, crescând riscul de infectare. Și la bărbaţi, și la femei, apare dacă aceștia nu urinează atunci când simt nevoia, ci amână momentul. Alte cauze mai sunt obstrucţiile sau problemele căilor urinare. Frigul și umiditatea crescută favorizează apariţia bolii.
Hidratarea ajută la vindecarea infecţiei urinare
Dacă ai o stare de sănătate generală bună, infecţia urinară nu este, de obicei, severă. Cu toate acestea, boala poate duce, uneori, la complicaţii grave. De aceea, dacă ai simptome care te pun pe gânduri, trebuie să mergi imediat la medic și să respecţi tratamentul indicat de acesta.
Totodată, cel mai important lucru care ajută la vindecare este să bei multe lichide – cel puţin 2,5 litri pe zi. Poate fi apă plată și, neapărat, ceai de plante (în jur de un litru). Hidratarea ajută la curăţarea tractului urinar de bacteriile care provoacă infecţia. Trebuie să mergi la toaletă de cum simţi nevoia și să golești complet vezica.
Ceaiul de urzici elimină bacteriile din tractul urinar
În fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, bea o cană cu ceai de urzici neîndulcit (preparat cum scrie pe pachet). Apoi, în timpul zilei, mai bea una-două căni, cu înghiţituri mici. Dacă nu îţi place gustul, îl poţi amesteca cu un ceai mai aromat. Atenţie, însă, la cele care conţin ceai negru sau verde: pe stomacul gol pot da arsuri, iar seara, după ora 18.00, provoacă insomnii. O foarte bună infuzie diuretică este cea din mătase de porumb. Pentru a o prepara, toarnă 200 ml de apă clocotită peste două linguriţe de mătase de porumb uscată. Lasă 5-10 minute să stea acoperit, după care strecoară. Dacă îţi place gustul acestei rădăcini-condiment, mai poţi adăuga în apa care fierbe trei felii tăiate de rădăcină proaspătă de ghimbir. Pe lângă aromă, aceasta ajută la calmarea inflamaţiei. Poţi bea trei căni pe zi.
Coada-calului calmează durerile în infecţia urinară
Pentru calmarea durerii, se recomandă băile calde de șezut cu coada-calului. Prepară un macerat, lăsând peste noapte 100 g de plantă în jumătate de litru de apă rece. În ziua următoare, încălzește până aproape să dea în clocot. Adaugă apă caldă, până ajungi la 5 litri. Temperatura trebuie să fie normală, de baie, nu foarte fierbinte. Stai cu șezutul în această apă timp de 20 de minute. Este important să fii îmbrăcată în partea de sus a corpului și să porţi șosete groase, de lână. Cât stai în apă, masează-ţi abdomenul de sus în jos. După baie nu te șterge, ci învelește-te cu un prosop gros și stai sub plapumă timp de o oră. Este important să transpiri în timpul acesta.
Merișorul are efect dezinfectant în infecţia urinară
Ceaiul din frunze de merișor este foarte bun pentru această problemă pentru că dezinfectează și oprește din dezvoltare bacteria E. Coli, care provoacă, de obcei, infecţia urinară. Lasă la macerat două linguriţe de frunze mărunţite în 100 ml de apă rece. După o oră, strecoară. Peste frunze adaugă 100 ml de apă fiartă și pune din nou la foc timp de un sfert de oră. După aceea, lasă 10 minute să se răcească și strecoară. Amestecă cele două lichide – rece și fierbinte. Dacă mai este nevoie, completează cu apă plată la temperatura camerei până la 200 ml. Ia câte o lingură din acest ceai la trei-patru ore.
Simptome de infecţie urinară
► usturime la urinări
► nevoia urgentă de a merge des la toaletă
► disconfort la urinat
► creșterea numărului de micţiuni zilnice
► te trezești noaptea ca să mergi la toaletă
► pierdere involuntară de urină sau incontinenţă în timpul nopţii
► dureri în zona abdomenului inferior sau de spate, în partea lombară
► urina colorată în roz sau roșu
► frison și febră, greţuri și vărsături