Sănătate: De ce transpirăm prea mult?

.

Transpiraţia este o reacţie absolut normală şi necesară a organismului. Însă ce e de făcut atunci când simţi cum curg apele pe tine, aparent fără motiv?
Transpiraţia excesivă sau hiperhidroza este un fenomen tot mai des întâlnit. Vestea bună e că poate fi ţinut sub control. Numai că, înainte de începerea oricărui tip de tratament, trebuie stabilită cu precizie cauza apariţiei transpiraţiei excesive, în urma unui control medical detaliat. În funcţie de momentul în care se manifestă, afecţiunea le indică medicilor mai multe posibile probleme de sănătate. Însă, ca regulă generală, este recomandat ca toate persoanele care suferă din cauza hiperhidrozei să facă zilnic două sau mai multe duşuri reci, insistând în mod special pe mâini, picioare şi axile. Se vor evita condimentele, cafeaua, ceaiul, băuturile pe bază de cola sau ciocolata.

Mergi neapărat la medic!

Deşi e un fenomen normal, cu transpiraţia abundentă nu e de glumit. Ea poate masca boli deosebit de grave, mai ales atunci când este însoțită și de un miros persistent, specific, înțepător. Diabetul, bolile cardiovasculare, boala Parkinson, cancerul, pneumonia, tulburările glandei tiroide, insuficienţa hepatică sau renală, toate duc la creşterea cantităţii de transpiraţie. Pe de altă parte, nu e cazul să vă impacientaţi în perioada pubertăţii, a menstruaţiei, a menopauzei, când hormonii sunt responsabili cu stimularea activităţii glandelor sudoripare.

SUFERI DE HIPERHIDROZĂ DACĂ…

►transpiri mult, mâinile și tălpile sunt mereu umede;
►transpiraţia e rece, pătează lenjeria, de cele mai multe ori nu are miros;
►trebuie să te ştergi tot timpul şi să schimbi hainele de mai multe ori pe zi;
►cei din jur comentează fapul că transpiri vizibil excesiv;
►porţi haine închise la culoare pentru a masca sudoraţia;
►transpiri chiar şi atunci când este frig.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton