Osteoartrita, despresia și hipertensiunea arterială sunt trei dintre afecțiunile care pot fi ținute în frâu cu ajutorul unei alimentații corecte, al unui stil de viață sănătos și al plantelor medicinale.
Tratează cauza afecțiunii, nu doar efectul
„Majoritatea medicamentelor tratează simptomele și nu se adresează cauzei bolii. Ar trebui să ajungem la ele doar ca ultimă soluție, pentru probleme care nu pot fi înlă-turate altfel. De asemenea, tratamentul alopat ar trebui să fie întotdeauna însoțit de schimbarea regimului de viață și a dietei. Principiul de bază al tratării unei boli este cât se poate de simplu: găsirea cauzei îmbolnăvirii și înlăturarea ei. Dar, pentru mulți oameni, soluția este foarte greu de înțeles și de acceptat, iar faptul că se «îndoapă» cu medicamente nu face decât să le mascheze simptomele și să le încetinească procesul de însănătoșire”, este de părere medicul american dr. Joseph Mercola.
Ce te face cu adevărat sănătos?
► Alege o dietă echilibrată, evitând excesul de dulciuri, fructe dulci, cereale rafinate și băuturi acidulate.
► Consumă grăsimi bune (din pește, ulei de măsline, rapiță, in, floarea-soarelui, porumb, cocos și alte uleiuri vegetale, mai ales cele preparate prin presare la rece, semințe de in, de floarea-soarelui etc.) și evită-le pe cele „rele” (carnea grasă, produsele din carne cu un conținut ridicat în grăsimi, brânzeturile grase, untul și produsele lactate grase, unele produse de patiserie, snacksurile, chipsurile, mâncarea de tip fast-food, prăjelile).
► Mănâncă multe legume și fructe în stare crudă (alege-le pe cele cultivate cât mai natural posibil).
► Bea suficientă apă curată (plată, de izvor sau de robinet filtrată).
► Asigură-te că ai un aport suficient de vitamina D, expunându-te suficient la soare (nu uita totuși de cremele cu protecție solară, nici în timpul iernii) sau din alimentație (se găsește în somon, ton în ulei, lapte de vacă și cel de soia, iaurt, cereale integrale).
► Limitează-ți expunerea la substanțe toxice.
► Fă exerciții fizice regulat. Plimbă-te în aer liber, în natu-ră, preferabil la prânz când este mai multă lumină – iarna; iar vara, evită miezul zilei când temperaturile sunt caniculare.
Ține infecțiile departe
Usturoiul este un adevărat izvor de sănătate. Ține infecțiile departe, iar dacă ai răcit sau ai contractat viruși, te ajută să te vindeci mai repede. Mai puțin cunoscut este faptul că usturoiul ajută la scăderea tensiunii arteriale, fluidifică sângele și poate preveni problemele cardiace. Adaugă în mâncare unul sau doi căței de usturoi, în fiecare zi. Dacă nu îți place gustul, poți tăia în bucățele foarte mici un cățel de usturoi și le poţi înghiți sau poți lua capsule cu usturoi.
Scapă de colesterolul mare
Dacă ai colesterolul mărit, anghinarele te ajută să îl readuci în limite normale. Poți face infuzie dintr-o linguriță de plantă la 500 ml apă clocotită. Se bea o cană dimineața înainte de masă și se stă, apoi, culcat 20-30 de minute pe partea dreaptă. Restul de ceai se bea în reprize, cu 20-30 de minute înaintea meselor principale. Cura durează 20-30 de zile, cu pauză de 30 de zile. Mai poți lua capsule cu extras din această plantă. Substanțele pe care le conțin anghinarele au rolul de a proteja ficatul, ceea ce înseamnă că te țin departe și de alte boli pe care proasta funcționare a acestui organ ți le poate genera. Ajută și la scăderea glicemiei și, astfel, previne diabetul de tip II. Dacă ai deja boala, pot fi folosite ca adjuvant în tratament.
Asigură-ți un somn odihnitor
De insomnii sau depresii ușoare tot plantele te pot scăpa. Păducelul, lavanda, ciuboţica-cucului, talpa-gâştei şi teiul au un efect calmant şi, luate la culcare (sub formă de tinctură sau ceai), dau un somn odihnitor, fără efecte adverse, cum au somniferele de sinteză. Sunt bune şi pentru afecţiunile cardiace pe fond nervos. Dacă suferi de insomnii, se recomandă să iei seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare,
30 de picături diluate în apă, dintr-una din tincturile de mai sus sau un ceai din plantele menționate.
Hrănește-ți optimismul!
Sunătoarea este un binecunoscut antidepresiv. Pentru această problemă, ia tinctură de sunătoare, câte o linguriță de trei ori pe zi, amestecată cu 50 ml apă. Dacă faci tratamentul cu sunătoare în sezonul cald, ferește-te de expunerea la soare. Siropul de cătină este un foarte bun vitaminizant și energizant. Întărește imunitatea, iar persoanele care îl folosesc zilnic au o stare de optimism şi echilibru psihic.
Relaxează-te!
Valeriana este indicată în afecţiunile cardiace cu substrat nervos, cum ar fi aritmiile şi palpitaţiile. Se poate administra sub formă de tinctură (30 de picături amestecate cu apă, luate seara) sau de infuzie (o linguriţă la 200 ml de apă). Ceaiul se bea treptat, în cursul unei zile sau seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare. Poţi folosi şi pulbere de valeriană – câte un vârf de cuţit de trei ori pe zi. Tinctura este eficientă şi în cazul cardiopatiei ischemice.
Foto: Thinkstock