Sănătate sexuală: 5 boli ale aparatului genital fără simptome

.

Infecţii, boli cu transmitere sexuală sau leziuni precanceroase, bolile din sfera genitală nu se „dau de gol”. Interesant e că infecţiile vaginale pot apărea la orice vârstă, indiferent dacă a început sau nu viaţa sexuală. Iată care sunt inamicii de temut.

1 Candidoza

O avem cu toţii în organism pe această ciupercă numită Candida albicans. Doar că, odată cu modificarea florei şi a mucoaselor, la unii se dezvoltă mai mult şi necesită tratament îndelungat. Multe dintre noi pot fi bolnave fără să îşi dea seama.

2 Vaginoza bacteriană

E cauzată de o bacterie, Gardnellera vaginalis. PH-ul acid normal al vaginului nu permite dezvoltarea ei în exces. Dar apar modificări, chiar şi din exces de igienă. De obicei, partenerul are de suferit şi astfel se depistează boala şi la femeie.

3 Vaginitele

Chlamydia trachomatis e de vină şi nu trebuie neglijată, căci duce la boala inflamatorie pelvină şi chiar la sterilitate. Infecţia e cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală şi se „ia” prin contact direct. În aceeaşi categorie intră şi gonococul Neisseria Gonorrhoeae, cel care declanşează gonoreea, ştiută şi ca blenoragie sau sculament. Netratată, duce la probleme grave, printre care şi tulburările de ritm cardiac.

4  Endometrioza

Durerile de burtă, oboseala, crampele menstruale şi balonarea sunt banale deja şi uşor de ignorat de oricare femeie. Însă acestea sunt semnele pe care le dă endometrioza, boală cauzată de apariţia unor tumori benigne în ţesutul uterin, de care suferă cam 3 din 10 femei.

5 INFECŢIA CU HPV

E cea mai de temut. Virusul Papilloma uman e principalul vinovat al apariţiei cancerului de col. „Neoplazia de col uterin nu se manifestă clinic. Sângerările anormale după raport sexual, secreţia albicioasă cu striuri de sânge sunt semne ce trebuie să alarmeze. Debutul precoce al vieţii sexuale, numărul mare de parteneri, contactele neprotejate şi igiena precară favorizează apariţia infecţiilor genitale virale”, spune dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia. Soluţia: „Prevenţia trebuie să includă: control ginecologic anual, chiar dacă nu există simptome, şi testul Babeş-Papanicolau, pentru detecţia precoce a leziunilor care preced cancerul. Se adaugă tipajul viral HPV, ce detectează dacă pacienta a fost infectată cu HPV, şi dacă da, cu care dintre tulpini.”

Ultima modificare iunie 1, 2017 2:37 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale