Vara, mai mult ca oricând, riscul de a ne pricopsi cu o afecțiune în sfera genitală este destul de mare. Iată când e cazul să dai fuga la medic.
Ai o viață sexuală fără riscuri, o igienă intimă corectă. Cu toate astea, bolile cu transmitere sexuală (BTS) nu iartă. Se pot lua și prin alte căi decât contactul intim și unele nici nu se manifestă vizibil decât în faze avansate, altele având simptome asemănătoare cu ale unora mai puțin grave. Prin urmare, dacă observi cea mai mică modificare a stării de sănătate, ia imediat legătura cu un specialist.
CÂND TE DOARE, E GRAV!
De obicei, bolile intime nu dor și sunt ignorate. Iar vara, e ușor să dai vina pe un duș rece, pe scăldatul în piscină sau în apa mării ceva mai rece, ca să presupui o eventuală răceală, în loc să te gândești că poate fi ceva grav. Ca să știi cum să recunoști o posibilă boală intimă, vezi dacă ai primit deja vreunul dintre următoarele semne:
1 Iz ciudat. Dacă observi un miros ciudat al regiunii intime, nu face greșeala de a te spăla mai des sau de a folosi odorizante. Mergi la medic! Poate fi o candidoză, o vaginită, Chlamy-dia, tricomoniază sau infecție cu HPV.
2 Senzație de mâncărime. Cu scărpinatul, spălăturile și tot felul de remedii recomandate de cunoștințe nu rezolvi nimic. Poți chiar să agravezi situația. Așa că cere sfatul medicului înainte. Și studiază cu atenție regiunea intimă! Nu ignora nici cea mai mică bubiță! Tricomonaza, vaginita bacteriană, candidoza, Chlamydia, herpesul genital, negii, păduchii pubieni, micoza și sifilisul sunt numai câteva dintre bolile care se manifestă așa.
3 Scurgeri vaginale. Cele normale nu au miros și nu creează disconfort. Când secrețiile capătă o culoare ciudată sau își modifică consistența, sigur e ceva în neregulă. Pe lângă infecțiile deja menționate, mai poate fi vorba despre diabet sau despre cancer vaginal ori gonoree.
4 Sângerări nefirești. Orice sângerare în afara menstrelor sau după contact sexual, mai ales dacă e însoțită și de alte simptome, poate ascunde o boală gravă, de la o sarcină extrauterină, la infecția colului sau cancer. Gonoreea și Chlamydia fac leziuni cervicale care pot cauza sângerările anormale.
5 Durere. Fie că e la nivelul pelvisului, fie în vagin, durerea e un mare semnal de alarmă. La fel și usturimea sau senzația de arsură. Durerile pelviene pot ascunde atât boli inflamatorii, cât și posibile sarcini extrauterine, fibroame. Când durerea și usturimea apar în timpul actului sexual sau la urinare, poate fi vorba despre BTS grave, despre uretrită sau șancrul moale.