Inflamațiile articulare produc durere și rigiditate, limitând mișcările. Dieta incorectă, kilogramele în plus și deficitul unor substanțe din organism agravează inflamațiile. De aceea, este necesar să iei măsuri care să ajute la controlul inflamației și să favorizeze regenerarea articulară. Uite cum să ai articulaţii sănătoase!
Inflamațiile de la nivelul articulațiilor pot avea multiple cauze. Unele sunt fiziologice, precum procesul de îm- bătrânire care uzează și articulațiile, iar în alte situații este vorba despre predispoziția genetică. De asemenea, suprasolicitarea unor articulații, accidentările, sedentarismul și obezitatea, precum și nutriția deficitară pot contribui la deteriorarea cartilajelor osoase și pot determina o inflamație locală ce se traduce prin durere și, implicit, prin limitarea mișcărilor.
MSM crește mobilitatea articulaţiilor
Metilsulfonilmetanul (MSM) e o sulfură implicată în procesele de regenerare celulară, foarte importantă și pentru sănătatea articulară. Fără cantitatea necesară de MSM, țesuturile pot fi rigide, iar la nivel articular acest lucru se traduce prin încheieturi cu mobilitate redusă. Când mobilitatea este redusă, apar inflamația și durerea. Acest lucru se explică prin faptul că fluidele din organism sunt blocate de țesuturile rigide, local se formează presiune, țesuturile se umflă și apare durerea. În astfel de situații MSM contribuie la refacerea permeabilității celulare, fluidele circulă mai ușor prin pereții celulari, dispare presiunea și, implicit, intensitatea durerii se atenuează.
MSM, ajută la regenerarea țesuturilor din articulaţii
MSM participă la sinteza glucosaminei sulfat și a acidului hialuronic. Împreună, aceste substanțe ajută la regenerarea celulară, atât la nivel articular, în cazul țesuturilor conjunctive, cât și la nivelul altor țesuturi. De exemplu, acidul hialuronic ne ajută la menținerea sănătății articulare printr-o mulțime de mecanisme: fiecare celulă de cartilaj din organism este învelită în acid hialuronic.Din acest motiv, acidul hialuronic este în măsură să atenueze degradarea cartilajului, fenomen care conduce la apariția durerilor articulare. De asemenea, ajută mobilitatea articulară deoarece lubrifiază încheieturile și este recomandat pentru limitarea durerilor.
Protejează mucoasa gastrică
MSM are efect antiinflamator, dar, spre deosebire de medicația antiinflamatoare care, în general, irită mucoasa gastrică, are rol protector asupra stomacului. Mai mult, MSM contribuie la scăderea acidității, reduce constipația și ajută la sinteza unor enzime și aminoacizi fără de care organismul nu ar putea folosi, în mod eficient, vitaminele B5, C, D, E, seleniul, calciul, magneziul și coenzima Q10. Așa cum protejează mucoasa gastrică, MSM protejează și pielea și ajută la cicatrizare. Sinteza normală de colagen, substanță care susține fermitatea pielii și are efect antiaging, depinde la rândul său de prezența MSM.
Durerile musculare pot apărea pe fondul rigidității articulare care forțează suplimentar musculatura și determină durere. Deci, rezolvând problema articulară, și durerea musculară dispare. Este bine de știut că MSM acționează și în mod direct asupra mușchilor și previne crampele musculare, ajută la refacerea după leziuni și ajută la prevenirea febrei musculare. Acest efect pozitiv se explică prin proprietatea MSM de a crește permeabilitatea celulară. Substanțele nutritive care hrănesc celulele ajung mai repede acolo unde este nevoie pentru refacerea structurii musculare, fiindcă pereții celulelor permit acest lucru. De asemenea, substanțele care produc inflamația și durerea în febra musculară, precum acidul lactic, care se acumulează în mușchi după efort, sunt mai ușor eliminate dacă țesuturile sunt permeabile și fluidele circulă firesc.