Sănătate: Reguli de igienă obligatoriu de respectat

.

Când vine vorba despre igienă, nimic, niciodată, nu e prea mult. Deși ne credem educați în acest sens, nu respectăm reguli elementare de igienă, iar 3 din 10 români riscă să facă boli infecțioase grave!
„Spală-te pe mâini!”, este îndemnul cu care am crescut. Ar fi trebuit să devină rutină, dar, deși trăim în vremuri evoluate, lecția igienei nu a fost învățată temeinic și nici măcar înțeleasă. Iar sărăcia s-a transformat în pretext pentru mizerie. Așa se face că ocupăm locuri fruntașe, deloc de cinste, în Europa, la boli precum hepatita A, știută ca „boala mâinilor murdare”, TBC, giardioză și infecții cu norovirus și rotavirus. Au apărut și virusuri noi, germeni rezis-tenți la antibiotice… Dar dacă am trata apa și săpunul cu respectul cuvenit, nimic nu ne-ar afecta.

Spălatul nu face rău!

Se pare că a vorbi despre igienă e „de modă veche”. Deși folosesc parfumuri „de firmă”, copiii nu știu ce înseamnă igiena. Nici nu e de mirare că unitățile școlare sunt focare de infecție. În acest moment, 30% dintre români nu au acces la apă curentă și canalizare. Prin urmare, virusurile sunt ca acasă. Iar una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condițiilor de igienă este diareea infecțioasă, care ucide anual mai mulți copii decât HIV-SIDA, malaria și pojarul la un loc. Deși vor părea desuete, îmi permit să reamintesc regulile igienei, care ne feresc de boli costisitoare, greu de tratat, uneori ruși-noase: spălatul mâinilor, oricât de des; aerisirea zilnică a încăperilor; spălarea și dezinfectarea suprafețelor cu care intri în contact; duș sau baie zilnic și spălarea părului de minimum 3 ori pe săptămână; schimbarea lenjeriei intime zilnic; atenție sporită la pregătirea alimentelor, la spălarea lor temeinică.

„Igiena trebuie să fie o constantă a vieții noastre, indiferent de câţi ani numărăm sau de locul în care ne ducem traiul. Este esențial să ne învățăm copiii să respecte regulile elementare de igienă, pentru a-i feri de afecțiuni serioase, cum sunt hepatita A sau cele gastrointestinale. Iar educația eficientă se face în primul rând prin exemplul personal. Păstrând igiena fiecăruia în parte, dezinfectându-ne casa sau mediul în care ne desfășurăm activitatea, contribuim la menținerea sănătății noastre, dar și a celor din jur.”
DR. CORINA ZUGRAVU medic primar igienă și alimentație, Institutul de Sănătate Publică București

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton