Nutriţie: Cum să-ţi protejezi fierea mâncând corect

.

Multă lume are probleme biliare și numeroase persoane, majoritatea femei, se plâng din cauza pietrelor la fiere. Dar aceste boli nu apar pur și simplu. Alimentația și stilul de viață sunt de vină.
Bolile digestive au devenit o mare problemă de ordin social a zilelor noastre, cu un impact ridicat în rândurile populației. Aproape un sfert dintre români suferă de afecțiuni biliare, în special din cauza pietrelor la fiere! Nu e spital din România în care să nu se efectueze zilnic cel puțin o intervenție chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare. Și asta pentru că, în ciuda avertismentelor și a volumului mare de informații, refuzăm să ne hrănim sănătos și să respectăm un regim de viață ordonat.

Cunoaște-te mai bine!

Ficatul produce cam un litru de bilă pe zi. Aceasta se stochează în vezica biliară. Când ficatul este îmbâcsit de toxinele acumulate, în urma funcționării proaste a colecistului (vezicii biliare), are de suferit și, prin urmare, își încetinește activitatea. Astfel, bila se îngroașă, se încarcă cu deșeuri, colecistul se lenevește și de aici până la apariția pietrelor sau a calculilor nu mai e decât un pas. Apoi, singura soluție pentru a scăpa de crizele insuportabile și extrem de dureroase este numai intervenția chirurgicală. Totuși, bila joacă un rol foarte important la nivelul întregului sistem digestiv. Ea ajută la digerarea grăsimilor, stimulează mobilitatea intestinală. În unele cazuri, constipația este un semn că există carențe biliare în organism și poate fi tratată prin stimularea secreției de bilă. Trebuie menționat și faptul că cele mai multe

Hrana contează

Așa cum fără ea nu poți trăi, la fel poți să și mori din cauza ei. Căci alimentația are un cuvânt greu de spus în buna funcționare a organismului. Iar ficatul și vezica biliară cu precădere sunt afectate de hrană. Cam 80% dintre problemele digestive sunt cauzate de modul deficitar de alimentaţie, în vreme ce crizele biliare sunt declanșate, preponderent, de mâncarea în exces. Din cauza consumului de alimente grase, de carne și ouă în exces, nivelul colesterolului poate creşte peste normal, fierea se îmbolnăveşte şi nu se mai goleşte. Este foarte adevărat că și stresul permanent sau dezechilibrele emoționale pot duce la disfuncții. În plus, obezitatea, diabetul, curele rapide de slăbire, consumul îndelungat de anticoncepționale sunt factori de risc care favorizează apariția afecțiunilor biliare. Prin urmare, alimentația echilibrată și 2-3 ore de exerciții fizice săptămânal pot reduce riscul de îmbolnăvire a fierii.
„Bolile digestive au un impact tot mai sever. Servirea meselor pe fugă, pro-gramul dezordonat, evitarea zarzavaturilor, a legumelor verzi și a fibrelor alimentare, consumul excesiv de sare, alcool, grăsimi și băuturi carbogazoase duc la incidența crescută a acestor afecțiuni și, în special, la apariția steatozei hepatice și a cancerelor. Așadar, pentru menținerea sănătății sistemului digestiv și, implicit, a ficatului și colecistului, festinurile bogate trebuie să lipsească, la fel ca și alcoolul, țigările, prăjelile.”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton