Însoțite sau nu de dureri ori de alte simptome, scurgerile de sânge, în special cele abundente, care apar între menstruații, sunt semnale de alarmă ce nu trebuie ignorate. Specialiștii numesc metroragie sângerarea în afara fluxului menstrual.
Deși nu sună deloc frumos, nu e chiar de speriat, dacă mergi la un consult de specialitate imediat. E o afecțiune care apare cam la un sfert din numărul total al femeilor.
Metroragia trebuie tratată la timp!
Foarte important de știut este faptul că orice sângerare în afara ciclului menstrual, abundentă sau nu, este anormală și nu trebuie ignorată. Fie că vorbim de fetițe aflate în primele luni de la prima menstră, fie că le avem în vedere pe doamnele care se confruntă cu neplăcerile menopauzei, nu este indicat să
tratăm astfel de simptome ca fiind normale, ci e neapărat necesar să cerem părerea medicului specialist. Depistate în faze incipiente, afecțiunile care pot cauza metroragia se tratează relativ ușor. Dar, în multe cazuri, sângerările anormale pot ascunde boli grave, precum cancerul.
Sângerările trădează afecțiuni grave
Fără vreo intenție de a speria pe cineva, trebuie menționat faptul că vizita la medic se impune încă de la primele semne de sângerare în afara ciclurilor. Cât despre femeile aflate la menopauză, care nu au mai avut menstruație de mai bine de 6 luni, metroragia este un indiciu alarmant cu privire la prezența unui cancer uterin. Iată principalele cauze ale apariției sângerărilor intermenstruale:
1 Dereglări hormonale
În general, hormonii sexuali sunt cei care pot cauza sângerări intermenstruale. Dar și stresul, alimentația necorespunzătoare, alte afecțiuni netratate pot duce la dezechilibre hormonale și, implicit, la dereglarea ciclului menstrual. Pot fi însă de vină și anumite boli endocrine, așa că se impune un consult detaliat.
2 Rană pe colul uterin
Dat fiind că, de obicei, nu se manifestă în niciun fel, rănile pe col sunt ignorate vreme îndelungată. Totuși, uneori, apar sângerări în afara menstruației. Un test Babeș-Papanicolau repetat periodic, după recomandarea medicului, poate preveni îmbolnăvirea.
3 Fibromul
Tumorile de tip fibrom la nivelul uterului, cunoscute și ca mioame, leiomioame sau fibromioame, sunt niște noduli rotunzi care cresc treptat, dacă nu sunt trataţi la timp. Aceştia produc dereglări menstruale serioase, dar se operează ușor, fără consecințe grave, căci sunt de natură benignă.
4 Infecții vaginale
Orice tip de infecție, fie ea căpătată pe cale sexuală, fie prin dezvoltarea unor ciuperci, usucă mucoasa și produce sângerări anormale. Pot fi însoțite și de mâncărimi, arsuri, secreții cu miros neplăcut, dureri.
5 Displazia cervicală
Reprezintă dezvoltarea unor celule anormale la nivelul uterului sau cervixului. Netratată, aceasta evoluează, în cele mai multe cazuri, în cancer de col.
6 Polipii uterini
Aceste formațiuni apar, de obicei, atunci când mucoasa uterină se mărește și modifică structura uterului. Femeile care au polipi uterini se confruntă cu metroragia, în special după contactul sexual.
7 Sarcina extrauterină
Aceasta se caracterizează prin faptul că fătul se dezvoltă în afara uterului. De obicei, este localizată pe trompe. Este o urgență medicală, uneori, din nefericire, mortală.
8 Endometrioza
Este o boală care afectează serios cursul normal al vieții. Și asta pentru că ea se traduce prin prezența de țesut identic cu cel al mucoasei uterine în cu totul altă regiune internă decât cea de la nivelul uterului. Așa se face că poate apărea la nivelul ovarelor ori în alte părți, comportându-se la fel ca uterul. Prin urmare, se poate manifesta și prin scurgeri de sânge anormale.
9 Cancerul
Deși nu mai este un secret faptul că se tratează dacă e depistat la timp, femeile încă întârzie vizita la medic pentru prevenirea îmbolnăvirii de cancer. Uterin sau ovarian, cancerul se dezvoltă lent, fără simptome vizibile. Uneori, se manifestă prin sângerări anormale, așa că, imediat ce te confrunți cu un astfel de simptom trebuie să dai fuga la medic. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!
10 Anticoncepționalele
Când nu sunt luate în urma unui consult detaliat de specialitate, contraceptivele pot duce la sângerări între menstruații.